Darius van Driel doet het: eerste zege op DP World Tour een feit

Vier dagen lang voerde de 34-jarige Nederlander het veld aan en na 72 holes volgde de ultieme beloning. In zijn negende jaar als professional mag hij zich eindelijk winnaar op het hoogste niveau noemen. Na Jan Dorrestein en Maarten Lafeber staat nu ook de naam van Darius van Driel op de beker van het Magical Kenya Open.

darius van driel

Natuurlijk stond er immense druk op de slotronde van het met 2,5 miljoen gedoteerde toernooi van de DP World Tour. Hoewel hij al eerder op de deur klopte was hij nog nooit zó dicht bij de overwinning op het hoogste niveau. Tussen kansrijk naar de laatste dag gaan en die kansrijke positie omzetten in een zege zit echter altijd nog de laatste ronde en als er op één van de vier rondes druk staat, dan is het wel in die laatste omloop.

Weliswaar oogde Van Driel wat nerveus op de eerste negen en maakte hij maar één birdie, écht in de problemen kwam hij nergens en zijn par kwam eigenlijk nooit in gevaar. Hooguit misschien op de parren 3 waar hij de green elke keer miste, maar verder was er weinig op zijn spel aan te merken en dus ging hij op -11 als een van de vier leiders naar de laatste negen van de dag.

Hoewel er vanaf het keerpunt nog veel golf te spelen was, sloeg de geboren Leidschendammer op de par-5 tiende direct een belangrijke slag. Hij vond de green in twee slagen en zag zijn lange putt gedecideerd in de hole verdwijnen voor een eagle en een voorsprong van twee slagen op de rest van het veld.

De buit is binnen. Darius van Driel mag zich winnaar op de DP World Tour noemen.

Niet dat het daarna een walk in the park werd maar meestentijds oogde Van Driel volledig in control, alsof hij al veel vaker kans had gehad op de zege. De bogey op de par-3 elfde poetste hij koelbloedig weg met een birdie op de twaalfde na opnieuw een lange putt, op hole dertien. Op hole vijftien miste hij de fairway ruim, maar gaf hij zichzelf alsnog een birdiekans en maakte hij eenvoudig zijn par. Op zestien en zeventien viel de birdie net niet waardoor het tot het laatst spannend bleef.

Wat heet! Waar de als gedeeld koploper aan de slotronde begonnen Elvira langzaam wegzakte en Jordan alleen door een op achttien out of bounds geslagen bal niet naast Van Driel kwam, maakte Dean het echt extreem spannend door een eagleputt te hebben om naast de Nederlander te komen. Die hij miste.

Met een birdie tot besluit en een totaal van veertien onder par maakte Darius van Driel het af. Na Jan Dorrestein (1970 en 1973) en Maarten Lafeber (1999) werd zo voor de vierde keer een Nederlander winnaar van het Kenya Open.

'Dit is een droom die uitkomt', waren de eerste woorden die Van Driel uit kon brengen nadat hij voor de camera van de DP World Tour verscheen. 'Dit betekent veel, met mijn categorie kwam ik niet overal in, hopelijk kan ik nu mijn schema aanpassen. Ik kon mijn emoties in de baan redelijk onder controle houden. Ik wist dat als ik op -14 binnen zou komen dat ik dan een goede kans zou hebben...het was inderdaad genoeg'.

Afgelopen november moest de op 2 juni 1989 geboren Darius van Driel nog terug naar qualifying school omdat hij zijn kaart verloren was, nauwelijks drie maanden later heeft hij zijn speelrecht ook voor volgend jaar al op zak maar bovenal heeft hij eindelijk zijn eerste overwinning op de DP World Tour binnen.

Later meer

Tour
  • Golffile