Luiten vindt in India weer het goede gevoel en gaat aan de leiding

De Nederlandse nummer een opende het Hero India Open even ten zuiden van de hoofdstad New Delhi met een 65. Goed voor de gedeelde eerste plaats.

Joost Luiten

De vroeg – op hole 10 – gestarte Joost Luiten speelde zijn eerste negen in vier onder. Na de turn maakte hij twee bogeys maar ook vijf birdies, waarvan drie op rij als slot. Luiten maakte nooit eerder zo’n lage score op de lange par-72 baan.

Later op de dag werd Luitens 65 geëvenaard door Matteo Manassero en het Japanse talent Keita Nakajima. Zij bleven slechts één stroke boven het in 2018 gevestigde baanrecord van Shubhanker Sharma. Drie leiders dus na dag een, maar ook ruim veertig spelers op vijf slagen of minder van de leiding.
Stand en vanaf vrijdag 2.00 uur live scoring tweede ronde

Elf keer eerder was Joost Luiten op de DP World Tour leider of gedeeld leider na de eerste dag. Hij won twee keer: in Maleisië in de herfst van 2011 en in Wales in 2014.De laatste keer dat Luiten op de openingsdag de leiding nam, was in het KLM Open van 2022 op Bernardus. Maar de 65 van dag een werd gevolgd door rondes in 75 en 79 slagen en een plek in de middenmoot. Het was een jaar waarin het spel van Luiten door meerdere oorzaken in een diepe crisis verkeerde.

In de laatste twee edities van het Hero India Open op de DLF Golf & Country Club werd Luiten negende (2018) en derde (2023). Het is dus een baan die hem ligt.
Joost Luiten na afloop: 'Deze baan is veeleisend. Bij elke afslag weet je dat je vrij recht moet zijn, anders heb je een probleem of heb je zelfs een lost ball .'
'Er zijn zoveel dingen die hier een rol spelen. Als je de bal in de fairway kunt krijgen, kun je scoren. Ik denk dat ik dat vandaag heb gedaan. Helaas moest ik twee bogeys incasseren, maar dat gebeurt op deze golfbaan. Het mooie van vandaag was dat ik dat gewoon kon accepteren. Ik maakte bogeys op drie en vier - mijn twaalfde en dertiende hole - en dat kan dus nogmaals gewoon deze baan. Ik bleef proberen birdies te maken en dat is gelukkig uiteindelijk gebeurd.'

Daan Huizing werd een jaar geleden 25ste (level par) op DLF. Zijn start was nu veelbelovend: met zeven birdies – waarvan vijf op zijn tweede negen – kwam Huizing op een 67 uit. Daarmee is hij gedeeld zevende.

Darius van Driel maakt deze week zijn debuut in het overigens zwak bezette Open (twee spelers uit de top-100 van de wereld). Hij liet zes birdies noteren, maar maakte ook te veel fouten. Al met al leverde zijn spel hem een 71 op – goed voor een gedeelde 42ste plaats.

De door Gary Player ontworpen parkbaan meet vanaf de backtees 6.782 meter, al waren drie holes op de tweede negen – tien, veertien en zestien – fors ingekort. En dat terwijl eigenaar DLF – een projectontwikkelaar – vooraf stellig van de European Tour verwachtte dat alle backtees zouden worden gebruikt.

De eerste negen speelde gemiddeld in 35,86 slagen, de tweede negen in 36,54. In de ochtenduren was de gemiddelde score 72,63. De afternoon wave bracht 72,26 in de boeken.

Vrijdag lijkt de cut rond level par uit te komen. Er is in de middaguren een kansje op regen en onweer. Het is warm (35 graden), maar er staat niet veel wind.

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 8.30 tot ongeveer 13.30 uur rechtstreeks uit.

Tour
  • Golffile.ie