Vooral doorgaan, echt, de aanhouder wint

Het is al even geleden, maar bij de woorden 'vooral doorgaan' zullen velen direct aan Barrie Stevens denken, het jurylid van de in de jaren negentig immens populaire Soundmixshow. Nooit je dromen opgeven, altijd doorgaan. Het waren woorden die hem in de mond bestorven lagen.

vu

Stevens zou ze zomaar hebben kunnen uitspreken tegen tal van speelsters op de LPGA, want de afgelopen jaren overwoog een flink aantal van hen de clubs aan de wilgen te hangen. Ze overwogen het, maar ze deden het niet. En dat was maar goed ook.

Neem Ruoning Yin, die in zeven van haar eerste negen starts als rookie de cut miste. ‘Het maakt niet uit hoe je speelt, we houden toch wel van je', zei haar moeder toen dochterlief er helemaal doorheen zat en erover dacht te stoppen. Het bleken woorden met grote waarde. Yin vond rust, begon goed te golfen en mag zich inmiddels Majorwinnaar en nummer 2 van de wereld noemen.

Maar het bekendste voorbeeld is natuurlijk Lilia Vu, wier moeder ook een grote rol speelde. De huidige nummer 1 van de wereld vatte na haar desastreus verlopen rookieseizoen het plan op om terug te gaan naar school. Het was dat haar moeder haar overtuigde om golf nog een kans te geven, anders had ze nooit vier toernooien kunnen winnen in 2023.

En dan zijn er nog de verhalen van Azahara Muñoz, Alison Lee, Lindy Duncan en vele anderen, man of vrouw. Stevens had gelijk: vooral doorgaan.

Tour
  • Golffile