Mizuno Pro-ijzers: gesmeed maatwerk voor de betere golfer

De nieuwe lijn Pro-ijzers van Mizuno bestaat uit de 241 blade, de 243 speed cavity en de holle 245. Naast geweldige looks en een zacht gevoel kan de betere golfer nu ook kiezen voor extra snelheid.

Mizuno Pro-ijzers: gesmeed maatwerk voor de betere golfer

Mizuno is wereldberoemd om zijn forged ijzers die worden gesmeed uit één blok staal. Dit zorgt voor een zacht maar solide gevoel en maximale feedback. De Japanners weten de vleug van het staal zelfs één bepaalde kant op te 'dwingen' (grain flow forging) wat resulteert in nog meer consistentie en accuratesse.

Meer mogelijkheden

Om meer technologie in de ijzers te kunnen stoppen, investeerde Mizuno de laatste jaren volop in de 'forging plant' in Hiroshima (zie video hieronder). Ook werden er nieuwe staallegeringen voor de ijzers ontwikkeld. Door het toevoegen van het element chromoly wordt het materiaal sterker, wat meer designmogelijkheden biedt. Want naast gevoel, looks en consistentie, zijn golfers ook niet vies van meer balsnelheid en extra vergevingsgezindheid.

Met de drie nieuwe ijzers in de Pro-serie richt Mizuno zich op de betere golfer, al breidt de doelgroep van vooral de 245 zich overtuigend uit richting de mid-handicapper.

Extra snelheid

De Pro 245 heeft het uiterlijk van een traditionele blade, maar dankzij een hol clubhoofd en een clubblad met verschillende diktes genereert dit ijzer de meeste balsnelheid van het trio – ook als je de sweetspot mist.

Dankzij een 46 grams gewicht van wolfraam gaat dit gepaard met een hoge balvlucht en – zeker voor zijn bescheiden afmetingen – opvallend veel stabiliteit. Het gewicht 'zweeft in het clubblad' om de voor de balsnelheid noodzakelijke flexibiliteit in de zool te behouden.

Pro 245

Net als bij de andere ijzers in de Pro-lijn zorgt een dunne laag nikkelchroom onder de finish voor een zacht gevoel. In vergelijking me de vorige generatie is de bounce van de zool vergroot om de interactie met de grond te verbeteren en de ijzers nog speelbaarder te maken.

'De Pro 245 is compact, maar er gebeurt zo veel in dit ijzer', zegt David Llewellyn, directeur R&D bij Mizuno. 'Dat vraagt heel veel ervaring op het gebied van forging, en zonder de technologische verbeteringen in de fabriek was dit nooit gelukt.'

Pro 243

Moderne lofts

De Pro 243 is het meest vooruit gegaan in vergelijking met de vorige generatie. Het ijzer is compacter en preciezer geworden, en heeft daarnaast een sneller clubblad gekregen en biedt bij impact een zachter gevoel.

Llewellyn: 'Het R&D-team kan dankzij de sterkere materialen wel een dunner clubblad ontwerpen, maar je moet het ook kunnen smeden met de juiste specificaties en eisen qua sterkte.

Doorsnede van de Pro 245, Pro 243 en Pro 241.

Het clubhoofd is gesmeed uit één stuk staal, maar in de lange ijzers (4-7) is een sleuf gecreëerd die ervoor zorgt dat het clubblad meer energie aan de bal doorgeeft. Het resultaat: meer lengte en een hogere balvlucht. De scorende ijzers (8-PW) zijn gesmeed van zacht koolstofstaal, voor maximale controle en een solide gevoel.

'De mid en lange ijzers vlogen zo ver dat we de lofts van de scorende clubs moesten 'moderniseren' en sterker moesten maken', aldus Chris Voshall, product director bij Mizuno. 'De Pro-ijzers zitten niet vast in traditie, we laten ons leiden door prestaties.'

Over de zachte laag nikkelchroom zit een moderne satijnen finish die minder reflecteert.

Pro 241

Details

De Pro 241 is een klassieke muscle-back blade voor pure shot-makers. De meeste massa zit achter de sweetspot, wat het mogelijk maakt om de bal door de lucht te manoeuvreren (fade/draw, hoog/laag).

'Bij blades zit de vooruitgang in de details', aldus Llewellyn. 'Een fractie van een millimeter kan een mooiere toplijn geven. En die kan je in het productieproces zo weer kwijtraken als je niet secuur bent. Door ons vakmanschap en de ervaring op het gebied van grain flow forging kunnen we extreem precies zijn. Dat zie je terug in de 241.'

Het clubhoofd is gesmeed uit het beste koolstofstaal en heeft een dunnere toplijn gekregen. Dit zorgt voor hoger vliegende lange ijzers en een strakke balvlucht bij de korte ijzers. De laatste zijn op verzoek van de tourspelers compacter gemaakt. Wel heeft de zool, net als in de rest van de lijn, meer bounce gekregen om de speelbaarheid te bevorderen: één graad in de lange ijzers en twee in de korte.

Voshall: 'De muscle-backs zijn onze meest gespeelde ijzers op de tour, dus hebben we de spelers meer inspraak gegeven over het design. Dat resulteert in een dunnere toplijn en een korter clubhoofd bij de scorende ijzers.'

Prijs (per ijzer): € 245 (Pro 241) € 265 (Pro 243), € 285 (Pro 245)