Effectief oefenen (9): zoek een tegenstander voor het wedstrijdelement

Zo leg je de lat hoger.

Effectief oefenen (9): zoek een tegenstander voor het wedstrijdelement

Heeft jouw homecourse een aantal korte oefenholes of zelfs een par-3-baan? Gebruik deze holes om aan je spel te werken. En leg de lat hoog door er ook een tegenstander bij te zoeken.

Oefenen wordt effectiever als je de situatie in de baan weet te imiteren en een bepaalde druk kunt toevoegen. Dat kan door het opzoeken van slechte liggingen en het bijhouden (en proberen te verbeteren) van je scores. Maar er gaat niets boven spelen tegen een tegenstander – ook als je traint. Zoek een maat en probeer elkaar af te troeven.

Met een tegenstander ben je net even scherper.

Euro's

Beter nog: zet er wat euro's op, of een rondje koffie met appeltaart. Het vergroot de focus en creëert spanning die je in de baan ook voelt. Omgaan met druk kun je trainen. Hoe vaker je onder druk een prestatie levert, des te makkelijker het wordt.

Ook zal je verbazen hoeveel scherper je spel wordt als je een chip bij de vlag móet leggen of een putt móet holen om een weddenschap niet te verliezen. Kijk maar naar de Ryder Cup. Je kunt meer dan je denkt als de druk op de ketel staat. Zo leer je scoren, een kwaliteit die in de baan goud waard is.

Tips
  • Ronald Speijer