Effectief oefenen (6): leer up and downs maken voor lagere scores

Heeft jouw homecourse een aantal korte oefenholes of zelfs een par-3-baan? Gebruik deze holes om aan je spel te werken. Sven Kitseroo verklapt de snelste manier naar lagere scores: meer up and downs maken.

Effectief oefenen (6): leer up and downs maken voor lagere scores

Elke golfer mist greens, maar het verschil tussen amateurs en professionals is dat de laatsten hun score bij elkaar weten te houden met hun korte spel. Als de topspelers op de PGA Tour de green missen, weten ze twee van de drie keer nog hun par te maken, en van dicht bij de green loopt dit percentage scrambling zelfs op tot rond de 90 procent. Dat zijn bijna onmenselijke cijfers, maar als je regelmatig oefent kun jij ook meer up and downs maken.

Probeer de bal binnen drie meter van de vlag te chippen of pitchen, en de kans op het maken van de putt wordt vele malen groter. Ook hier geldt weer: oefen van allerlei verschillende liggingen en met verschillende clubs, om uit te vinden wat in welke situatie het best werkt. De gouden regel is: laat de bal zo snel mogelijk op de green landen en naar de vlag uitrollen. Dat is makkelijker uit te voeren en daarmee veiliger en consistenter dan een flopshot met je lob wedge.

Tips
  • Ronald Speijer