Van Dam grijpt net naast zege

Dankzij een birdierun van de enig overgebleven uitdaagster Aditi Ashok zag de Nederlandse nummer 1 de zege in het slottoernooi van de Ladies European Tour aan haar neus voorbij gaan.

anne van dam

Een overwinning op het laatste moment uit je vingers zien glippen is nooit leuk, maar er zijn ook momenten dat je tegelijkertijd beseft: hier kon ik niet veel aan doen.

Zo ongeveer zal Van Dam terugkijken op de slotdag van het Andalucia Open de Espana waar ze zelf eigenlijk alles deed wat ze moest doen maar dat aan het einde toch niet genoeg bleek voor de zesde zege uit haar loopbaan.

Eén bogey maakte de Nederlandse, op de par-3 vierde, maar verder was er op haar spel niets aan te merken. Ze speelde aanvallend waar het kon, verstandig waar het moest, en maakte voldoende birdies om er met de zege vandoor te gaan.

Zo leek het althans want met minder dan vijf holes te spelen zette Ashok ineens het gas er op waardoor de voorsprong van Van Dam plots veranderde in een achterstand. Eerst was er de par-5 vijftiende waar Van Dam haar drive ongelukkig achter een boom vond waardoor ze niet meer kon doen dan terugchippen naar de fairway. Ze redde heel knap haar par, maar zag in Indiase met een birdie wel langszij komen.

Een hole verder verloor Van Dam de voorsprong. Op de par-3 zestiende legde Ashok haar bal op minder dan een meter van de pin en hoewel Van Dam er hoofdschuddend om moest lachen, moest ze met leedwezen zien dat niet zij maar Ashok als leider naar de tee van de zeventiende ging en op die voorlaatste hole de voorsprong zelfs naar twee uitbreidde door een putt van de rand van de green te maken waar Van Dam niet verder kwam dan een par.

Twee slagen moest ze daarmee goed zien te maken op de slothole en hoewel ze met een uitstekende afslag en dito wedge alles voor deed, slaagde ze er niet in het gat te dichten en moest ze genoegen nemen met een uitstekende tweede plaats, twee slagen achter winnaar Ashok die daarmee zowel de eerste als de laatste wedstrijd van het seizoen op haar naam schreef.

Hoewel Van Dam daarmee zonder zege bleef in 2023 is de conclusie dat haar terugkeer op de Ladies European Tour succesvol was. Zes keer eindigde ze in de top-3, op de Order of Merit legde ze beslag op de zesde plaats, het enige dat ontbrak was een overwinning.

Die moet dan maar in 2024 komen.

Tour
  • LET / Tristan Jones