Darius op dreef; kaart dichtbij

Na een 65 in ronde 5 van de beslissende wedstrijd van de Europese Qualifying School staat Darius van Driel vierde. Voor Wil Besseling en Lars van Meijel wordt het in de beslissende ronde zaak om héél laag te gaan.

Darius van Driel

Op de Lakes Course van de Infinitum Golfclub bij het Spaanse Tarragona wordt woensdag beslist wie er een startbewijs voor de Europese Tour 2024 krijgt en wie volgend seizoen is aangewezen op de Challenge Tour.
De beste 25 spelers (plus ties) kunnen de champagneflessen ontkurken.

Darius van Driel (foto boven) speelde de vijfde en voorlaatste ronde op de par-71 baan in 65 slagen om op een totaal van twintig onder par te komen.
Daarmee staat hij in het tussenklassement op de gedeelde vierde plaats. Van Driel maakte een eagle, vijf birdies en slechts één bogey. Over negentig holes gezien verspeelde hij niet meer dan vijf slagen: hét recept om het in een wedstrijd als deze goed te doen.

Darius van Driel heeft drie slagen achterstand op leider Sebastian Friedrichsen uit Denemarken. Hij kan de Final Stage nog winnen – wat Chris van der Velde en Robert-Jan Derksen in 1998 op het Zuid-Spaanse San Roque al eens namens Nederland deden.
Veel belangrijker is dat Darius van Driel een veiligheidsmarge heeft van acht slagen. De negen mannen op de gedeelde 24ste plek hebben een score van twaalf onder achter hun naam.
Het is wel zaak om in het eindklassement zo hoog mogelijk te eindigen, want dan speel je in 2024 in principe meer wedstrijden.

Wil Besseling en Lars van Meijel staan na rondjes in 69 slagen 62ste met een score van zeven onder.
Besseling liet vier birdies en twee bogeys noteren. Van Meijel kwam tot zes birdies, twee bogeys en een double bogey. De Brabander heeft deze week drie double bogeys en zelfs een quadruple bogey gemaakt.
Nu zeven onder: dan moet je in de laatste ronde wel heel laag gaan. Als je bedenkt dat de ‘laatste kaart’ virtueel twaalf onder is, dien je er van uit te gaan dat je op -14 moet finishen.
Voor Besseling en Van Meijel lijkt een 64 morgen minimaal dus een bittere noodzaak. De vraag is of de twee andere Nederlanders daar ook toe in staat zijn.

Tour
  • Golfsupport.nl