Golfers Magazine wint Golfpersprijs 2023

Bij de jaarlijkse toekenning van de Golfpersprijs is Golfers Magazine opnieuw in de prijzen gevallen. Het artikel 'Andere Tijden Golf' over de vroege geschiedenis van de Ryder Cup van de hand van redacteur Niels Paauw werd door de jury gekozen als beste golfproductie van het jaar.

gpp

Tijdens de jaarlijkse slotavond van de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten mocht Niels Paauw uit handen van jury-voorzitter Abe-Jan ter Beek de bij de prijs horende bokaal in ontvangst nemen.

De Golfpersprijs, een gezamenlijk initiatief van de NGF, NVG, PGA Holland en NVGJ, bestaat sinds 1997 en en wordt toegekend aan de maker(s) van de ‘meest iconische journalistieke productie over de golfsport in 2023’ – beeldbepalend, spraakmakend, indringend. De publicatie (een openbaarmaking in de ruimste zin) dient in Nederland te hebben plaatsgevonden en beschikbaar te zijn voor een breed publiek.

Uit de inzendingen kiest de juryleden (Ger Laan en Madelon Barenbrug namens de NVGJ, Paul Wesel namens de NVG, Jimmy van Heuven van Staereling namens PGA Holland en Abe-Jan ter Beek namens de NGF), één productie die de Golfpersprijs 2023 verdient.

De jury nomineerde dit jaar drie producties: Ralph Blijlevens met een preview op de Netflix-serie Full Swing waarbij de auteur de serie samen met Nederlands nummer 1 Joost Luiten besprak, Roy Heethaar die namens Golf.nl op weekendcursus ging bij ANWB Golf en probeert een antwoord te vinden of je in één weekend kan leren golfen, en dus Niels Paauw die voor Golfers Magazine diep de geschiedenis van de Ryder Cup indook en daarvoor op bezoek ging bij de banen die het toernooi een kleine eeuw geleden ontvingen.

Over het winnende artikel schreef de jury in het juryrapport:

Heel veel golfers zijn nieuwsgierig en samen met gezonde nieuwsgierigheid komt bij velen de behoefte tot inkijkjes.

Zo heb je inkijkjes in de wereld van professioneel golf. Inkijkjes in de wereld van beginner golf. Of een inkijkje in de wereld van historisch golf.

Zo zijn er vele manieren van inkijkjes…..

Hoe je ook de golfwereld via deze drie genomineerden inkijkt, je leert ervan en wordt wijzer.

Maar waar Niels Paauw in elf pagina’s het historische toen en het spectaculaire nu van de Ryder Cup anekdotisch beschrijft in verhalen van destijds en de bespiegelingen van heden is onovertroffen. Hij gaat met groot ontdekkend enthousiasme vier Engelse banen te lijf om de uitdaging aan te gaan.

Deze holes spelend, legt Paauw tussen neus en lippen door uit wat linksbanen zijn, brengt je roddels en achterklap uit die tijd en krijgt je bijna geïnteresseerd om illegaal te gokken.

Om ten slotte ademloos te eindigen met de voor de hand liggende vraag voor de nog altijd aanwezige lezer: waarom ga ook jij niet die Ryder Cup-banen spelen in Engeland?

De verdiende winnaar van de Golfpersprijs 2023 is Niels Paauw met het achtergrondartikel ‘Andere Tijden Golf’.

Van links naar rechts: Roy Heethaar, Niels Paauw, Ralph Blijlevens en juryvoorzitter Abe-Jan ter Beek.

Het artikel 'Andere Tijden Golf' was te lezen in Golfers Magazine 7

World
  • NVGJ / Helene Wiesenhaan