Thaise de beste op heet Hilversum

Na de ervaren Anna Nordqvist in 2022 was het in 2023 de rookie Trichat Cheenglab die er met de zege vandoor ging in het Big Green Egg Open. Anne van Dam beleefde een wisselvallige week.

cheenglab

Het was razendspannend op de snikhete slotdag op de Hilversumsche waar tot en met de laatste hole meerdere speelsters kans maakten op de overwinning. Terwijl de Deense Nicole Broch Estrup relatief vroeg het clubhuis bereikte met een score van elf onder par, werd er achter haar nog door een handvol spelers gestreden om op zijn minst haar score van -11 te evenaren.

Dát het zo spannend werd was natuurlijk niet gek. Nadat de tweede ronde van het Big Green Egg Open pas zondagochtend af kon worden gemaakt gingen er zeven spelers als koploper de slotronde in en was het, omdat niemand wegliep van het veld, voortdurend stuivertje wisselen bovenaan het leaderboard.

Lang leek -11 de winnende score - of in elk geval de score voor een play-off dan toch - te gaan worden, maar dat was gerekend buiten de Thaise rookie die in het zicht van de haven liet zien dat het geen toeval was dat ze eerder dit jaar al meerdere podiumplaatsen in de wacht had gesleept.

Onder druk van een mogelijke putt voor eagle van routinier Lydia Hall, en in de wetenschap dat -11 nodig was voor een play-off, sloeg Cheenlab misschien wel de chip van haar leven. Nadat ze met haar tweede slag op de par-5 achttiende de heide maar net wist te ontwijken, chipte ze haar bal zonder vrees richting de 'Valley of sin' van de Hilversumsche slothole, en maakte de putt van iets meer dan een meter die ze daarna overhad zonder ook maar met haar ogen te knipperen.

De chip waarmee Trichat Cheenglab haar zege veiligstelde.

Anne van Dam zat op het moment dat het toernooi zijn climax bereikte hopelijk al ergens met een koud glas drinken na te genieten van de week die nooit echt haar week wilde worden maar waar ze desondanks met een glimlach en een goed gevoel op terugkeek.

Anne van Dam had graag hoger geëindigd op het leaderboard maar maakte daarvoor teveel bogeys.

'Ik had graag beter gespeeld, maar het spel was deze week te wisselvallig, vooral op de greens had ik het eigenlijk de hele week niet. Ook vandaag; ik maak genoeg birdies, maar noteer ook teveel bogeys om een betere klassering te behalen. Natuurlijk is dat balen, ik kom hier om mee te doen om de overwinning, maar als ik terugkijk op deze week doe ik dat wel met een glimlach. Ik heb genoten van de hele entourage, zag de hele tijd overal bekenden en kon daar echt van genieten. Ik had graag een hogere finisch gehad maar kijk zeker uit naar een volgende deelname aan dit toernooi. Het was echt heel leuk', aldus de enige Nederlandse die de cut haalde na een 73 op de slotdag die goed was voor de gedeeld 42ste plaats.

Ook uittredend kampioen Nordqvist keek terug op een mooie week.

'Ik vond het een moeilijke baan, als ik moest kiezen dan kies ik voor de baan van vorig jaar natuurlijk', lachte de Zweedse in antwoord op de vraag of ze Hilversum of Rosendael de voorkeur gaf. 'Het speelde heel linksy en je kon na een goede slag zomaar een slechte ligging overhouden. Dat hoort erbij maar is soms best even slikken. Over mijn spel ben ik wel tevreden al heb ik hier en daar zeker slagen laten liggen. Het was hoe dan ook een mooie voorbereiding op weg naar de Solheim Cup' wierp de playing-vice-captain de blik direct vooruit, om in het vervolg daarop en op de vraag of ze er volgend jaar weer bij is te zeggen: 'Misschien, je weet het nooit zeker. Ik ga kijken of het in schema past. We hebben weer een Solheim Cup jaar dus het zou zomaar kunnen...'.

Als dát de reden is dan is de kans dat Nordqvist net als een aantal andere topspelers naar Nederland komt groot: als nieuwe datum voor het toernooi werd de week van 14 tot 21 juli aangewezen, net na het Evian. Niet alleen zijn veel grote namen dan relatief 'in de buurt', het toernooi telt vrijwel zeker ook mee voor kwalifactie voor de Solheim Cup.

Anna Nordqvist draaide, letterlijk en figuurlijk, warm voor de Solheim Cup.
Tour
  • Edwin Vermaas