Moeizame start Van Dam in Big Green Egg Open

De Nederlandse nummer 1 beleefde geen droomstart op de Hilversumsche Golf Club maar stapte desondanks met een glimlach van de baan. 'Dat kan toch ook niet anders als je zo om je heen kijkt?'

anne van dam

Natuurlijk had ook Van Dam gehoopt op een start onder par, op een ronde waarbij het allemaal wat makkelijker ging dan het ging op de eerste dag van het Big Green Egg Open.

'Vooral op de greens liet ik wel het een en ander liggen. Nadat ik vorige week echt een goede puttweek had liep het eigenlijk vanaf het begin meteen niet lekker op de greens en op een gegeven moment zag je dat ook een beetje terug in de andere onderdelen van het spel'.

Van Dam gebruikte slechts een paar keer haar driver en de keren dat ze dat deed leverde dat haar niet de winst op die ze er nomaal mee boekt.

'Dit is een tricky baan waar je geduldig moet blijven en vanaf de tee de bal vooral in positie moet brengen', zei Van Dam over haar veelvuldige keuze voor een ijzer vanaf de tee.

Het leverde haar minder birdies op dan gehoopt, ook al omdat haar ijzers naar de vlag vaak niet dichtbij genoeg kwamen.

De eerste negen (van Dam begon de ronde op hole 10 met een bogey) ging ze nog rond in level par, maar na de turn stonden er 38 slagen op de kaart (+2) door het uitblijven van birdies en ingeleverde slagen op hole vier en hole vijf.

Ondanks de score van +2 voor de dag verliet Van Dam de recording area echter met een grote glimlach. 'Dit is niet de score waar je op hoopt, maar als je zo om je heen kijkt, al die toeschouwers, de hele sfeer, dan kan je daar alleen maar blij van worden toch. Morgen iets meer putts holen en alles is nog mogelijk.'

Met haar +2 is Van Dam na de eerste niet de beste Nederlandse op het leaderboard van het Big Green Egg Open, die eer is weggelegd voor Romy Meekers die zichzelf met een score level par tekort deed, zo erkende ze na afloop van de ronde bij golfnl: 'Ik denk dat dit één van de mindere scores is die ik hier uit had kunnen halen. Ik had zeker onder par gekund…en gemoeten.'

Die kans was er ook zeker, Meekers bereikte de turn in één onder par, en dook dieper in het rood nadat ze op hole 1, haar tiende hole van de dag, een uitstekende eagle maakte. Daarna werden echter geen slagen meer gewonnen, leverde ze er wel drie in, waardoor de teller na afloop van ronde 1 bleef steken op level par en de gedeeld 40ste plaats.

De overige landgenotes leverden allemaal scores boven par in. Pasqualle Coffa kwam niet verder dan +3, Lauren Holmey tekende voor +4 en staan daarmee nog bij de eerste honderd. Dat geldt niet voor de twee amateurs in het veld. Voor zowel Van der Sluijs als Boere lijkt het halen van het weekend een brug te ver.

Koploper na de eerste dag is Sofie Bringner die een buitengewoon sterke -8 binnenbracht, een nieuw baanrecord op de in topconditie verkerende baan van de Hilversumsche. 'Dit was een heel leuke dag op de golfbaan. Het is wel een smalle baan maar daardoor speel je vaak ook net met wat meer focus. Morgen wat mij betreft nog zo'n dag.'

Titelverdediger Anna Nordqvist heeft na de eerste ronde nog alle kans op titelprolongatie. De Zweedse speelde nagenoeg foutloos golf, oogde ijzersterk en oerdegelijk, en tekende - na een bogey op de slothole - voor een openingsronde in drie onder par.

Koploper Bringner op weg naar het nieuwe baanrecord (Foto: LET / Tristan Jones)

Het belooft zaterdag opnieuw een bloedhete dag te worden in Hilversum. Toch is er genoeg reden om af te reizen naar het midden van het land: de vele bomen bieden volop schaduw en er zijn tal van waterpunten om meegebrachte flesjes mee te vullen. Vergeet ook niet de zonnebrand in te pakken!

Tour
  • Golfsupport