Deze Week in Golf: Iedereen naar Hilversum

Van Dam favoriet in Big Green Egg Dutch Open … Vier Oranje-spelers in Iers Open … PGA Tour heeft nog even vakantie …Dewi Weber speelt niet in Hilversum maar in Ohio … Challengers naar Spanje … Nederlanders zetten eerste stap richting tourkaart in België

Hilversum

Ladies European Tour
Kampioenschap:
Big Green Egg Dutch Open
Data: 8 - 10 september 2023 (vrijdag - zondag)
Baan: Hilversumsche Golfclub, Hilversum, Noord-Holland / Utrecht (Ned)
Par: 72
Lengte: 5.639 meter
Prijzengeld: € 300.000
Live Scoring: Vanaf vrijdag 8.00 uur via website Ladies European Tour
Televisie: Niets helaas. Afgelopen week werd het Iers Open rechtstreeks uitgezonden op Discovery+ en volgende week gaat dat ook met het Zwitsers Open gebeuren. Zal wel met geld te maken hebben.
O ja, de Solheim Cup wordt van 22 - 24 september ook op Discovery+ in beeld gebracht.
Radio: Ben je in de baan en wil je volgen wat er nog meer in het toernooi gebeurt? Zit je thuis of in de auto? Luister naar Big Green Egg Open Radio.
Kaartjes: Klik hier om te weten te komen hoe en waar je nog kaartjes kunt kopen.
Mooie namen: Anna Nordqvist, Diksha Dagar, Caroline Hedwall, Klara Davidson Spilkova, Cara Gainer en Anne van Dam
Nederlanders: Anne van Dam, Pasqualle Coffa, Lauren Holmey, Romy Meekers, Rosanne Boere (am) en Lynn van der Sluijs (am)
Winnares in 2022: Anna Nordqvist (Zwe)
Laatste kampioenen: 2022 - Anna Nordqvist (Zwe), 2021 - Stephanie Kyriacou (Aus), 2020 - geen toernooi vanwege covid-19, 2015 - Christel Boeljon (Ned), 2014 - Kylie Walker (Sch), 2013 - Holly Clyburn (Eng)
Bijzonderheden: De grote vraag is of Anne van Dam na de frustrerende ervaring in Ierland in staat is om in eigen land te winnen.
Voor wie het niet weet: Van Dam plaatste zich op de baan van Dromoland Castle voor de play-off van het Iers Open. Een official bracht haar naar de tee van de eerste extra hole - de par-5 achttiende - en vergat dat het touw langs de fairway wel eens problemen kon opleveren. Gevolg: tas op de grond en driver geknakt. Lees hier meer.
Het is wel de vraag of Anne van Dam deze week de driver vaak uit de tas moet halen. Ze slaat haar houten-3 ook ver en meestal recht. Hilversum levert immers al snel problemen op als je de fairway mist.
Anne van Dam kan op de traditionele bosbaan in ’t Kievitsdal de derde Nederlandse worden die het eigen Open wint. Liz Weiman (1993, Rijk van Nijmegen) en Christel Boeljon (2015, The International) gingen haar voor.
De Hilversumsche is voor de tweede keer gastheer van het kampioenschap. In 1986 won de Engelse Jane Forrest hier het Volmac Dutch Ladies Open met een score van twee onder.

DP World Tour
Kampioenschap:
Horizon Iers Open
Data: 7 - 10 september 2023
Baan: The K Club, Straffan, County Kildare (Ier)
Par: 72
Lengte: 6.719 meter
Prijzengeld: $ 6.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.30 uur via website LPGA en DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.00 - 18.00 uur. Zaterdag van 12.30 - 17.00 uur uur en zondag van 12.00 - 17.00 uur.
Hoogst gerankte spelers: Rory McIlroy, Tyrrell Hatton, Shane Lowry, Adam Scott, Ryan Fox, Tom Hoge, Min Woo Lee, Adrian Meronk, Seamus Power, Pablo Larrazabal, Thomas Detry en Billy Horschel
Nederlanders: Wil Besseling, Darius van Driel, Daan Huizing en Joost Luiten
Winnaar in 2022: Adrian Meronk (Pol)
Laatste kampioenen: 2022 - Adrian Meronk (Pol), 2021 - Lucas Herbert (Aus), 2020 - John Catlin (VS), 2019 - Jon Rahm (Spa), 2018 - Jon Rahm (Spa)
Bijzonderheden: Een sterk, maar niet supersterk veld komt aan de start op de baan waarop Europa in 2006 de Ryder Cup won: met 18,5 - 9,5 werden de Amerikanen van de mat geveegd.
Het zal op de K Club ook - en misschien wel vooral - gaan over de samenstelling van het team dat eind deze maand in Rome moet proberen om de 19 - 9 nederlaag van 2021 op Whistling Straits te doen vergeten.
Je kunt je zo voorstellen dat uitgerekend titelverdediger Adrian Meronk eigenlijk helemaal geen zin meer heeft om donderdag af te slaan. Het moet een klap in zijn gezicht zijn geweest dat hij is gepasseerd.
Is het nu echt zo dat Nicolai Højgaard een betere keuze is? Daar kun je ernstig aan twijfelen.
Er gaat een hardnekkig gerucht dat vice-captain Thomas Bjørn zijn volle gewicht (...) in de strijd heeft geworpen om zijn landgenoot in het team te krijgen. Maar dat kan toch niet waar zijn?
Voor de Nederlanders gaat het om iets anders.
Speelt Joost Luiten sterk? Gaan Besseling, Van Driel en Huizing nu eindelijk eens iets doen om een stap richting lijfsbehoud te zetten? Hun positie op de Europese jaarranglijst is immers allesbehalve rooskleurig.

PGA Tour
Het restant van het seizoen is vooral belangrijk voor spelers die hun ranking wil verbeteren of die hun kaart willen behouden.
Enfin, vanaf volgende week gaat het beginnen met het Fortinet Championship.

LPGA Tour
Het seizoen 2023 wordt van 7 - 10 september vervolgd in Cincinnati, Ohio met het met twee miljoen gedoteerde Kroger Queen City Championship presented by P&G (meer bijzonderheden en vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring).
Ally Ewing won vorig jaar met 22 onder op de Kenwood Country Club.
Dewi Weber miste in 2022 de cut en ze mag deze week proberen om het beter te doen.
Ziggo Sport Golf zendt op maandag 11 september van 19.30 - 21.00 uur een verslag uit.

Challenge Tour
Vier Nederlanders in het met 250 duizend euro gedoteerde Spaans Challenge Open dat van 7 - 10 september wordt gehouden op de par-70 baan van de Club de Golf Playa Serena (meer bijzonderheden en vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring). Die course ligt bij Almería.
En wie zijn de Oranje-spelers? Koen Kouwenaar, Lars van Meijel, Vince van Veen en Kiet van der Weele.

Kwalificatie DP World Tour 2024
Deze week (5 - 8 september) een van de wedstrijden uit de zogenaamde First Stage en wie wil gaan kijken kan naar de Millenium Golf bij het Belgische Beringen rijden (meer bijzonderheden en scoring).
Rond de twintig spelers plaatsen zich voor de tweede fase.
Het zal geen verrassing zijn te vernemen dat er aardig wat Nederlanders meedoen: Wouter de Vries, Nordin van Tilburg, Sven Maurits, Dario Antonisse, Michael Wedema en Beau Coenraad.

Pro Golf Tour
Nog één toernooi: het van 4 - 6 oktober te spelen Casatanea Resort Championship (meer bijzonderheden) en dan weten we welke vijf spelers de ranking aanvoeren en dus zeker zijn van een startbewijs voor de Challenge Tour van 2023.

Alps Tour
Nog twee toernooien op het schema: half september het Hauts de France-Pas de Calais Golf Open en in de derde week van oktober de allesbeslissende Alps Tour Grand Final.

NGF Wedstrijden
Een overzicht van de officiële toernooien en kampioenschappen die in 2023 worden gespeeld.

Tour
  • Golfsupport.nl