Zes landgenotes naar Hilversum

Zes van de zeven landgenotes die op de startlijst van het Big Green Egg Open staan maken ook daadwerkelijk hun opwachting. Met een tweede plek in Ierland op zak komt Anne van Dam vol vertrouwen naar Nederland.

anne van dam

De meeste aandacht van het publiek gaat bij dit zevental natuurlijk uit naar Anne van Dam. De vaandeldraagster van het Nederlandse golf boekte afgelopen zondag bijna haar eerste zege in vier jaar tijd, maar zag haar voorsprong van drie slagen in een matige slotronde verdampen. Niet alleen zag ze de Deense Soenderby met een fenomenale slotronde langszij komen, op weg naar de play-off werd ze getroffen door een freak-accident waarbij haar driver brak en tenslotte maakte de Deense haar putt voor eagle wel waar Van Dam daar niet in slaagde. De tweede tweede plaats van het seizoen komt echter hoe dan ook op een goed moment en Van Dam zal met vertrouwen naar haar thuistoernooi afreizen.

Lauren Holmey en Romy Meekers, de Nederlandse vrouwen die na Van Dam de meeste toernooien op de LET speelden dit seizoen, kunnen een goed resultaat niet alleen goed gebruiken, ze hebben dit nodig ook. Meekers staat met nog maar een beperkt aantal wedstrijden op de rol op de 155ste plaats van de Order of Merit, terwijl Lauren Holmey daar maar net achter staat (158ste) waardoor ze voor het behoud van hun beider kaart in Hilversum eigenlijk wel moeten scoren.

Dat 'moet' Pasqualle Coffa in zekere zin ook. De Brabantse heeft een kleine kaart voor de LET en daardoor niet zoveel kansen, speelde pas zes wedstrijden op het circuit, en weet daardoor dat een goede thuisweek haar wel heel goed van pas zou komen, al is haar klassering op de Order of Merit (190) zo laag dat het dan ook wel meteen een héél goede week moet zijn wil ze er echt wat aan hebben.

Voor de amateurs Rossanne Boere en Lynn van der Sluijs is elke klassering een bonus, net als het halen van de cut dat zou zijn. Beide speelsters speelden ook vorig jaar mee in het door Anna Nordqvist gewonnen Big Green Egg Open van 2022 en misten toen allebei de cut.

De laatste landgenote die aan de startlijst werd toegevoegd is tegelijkertijd de meest opvallende. Dewi Weber kreeg het laatste nog beschikbare plekje toebedeeld maar helaas voor de fans van Weber had de inschrijving op de lijst vooral een technische reden: ze moest op de startlijst wilde ze eventueel mee kunnen doen. Als ze een topnotering had behaald in Amerika waardoor ze haar kaart in een keer veilig had gesteld, dan was ze in het vliegtuig gestapt nu wacht 'gewoon' een toernooi op haar thuiscircuit en moeten haar Nederlandse fans hopen dat ze er volgend jaar wel bij kan zijn.

Tour
  • LET