Cijfers en LETters

Vanaf het moment dat de Ladies European Tour (LET) in 1979 van start ging, werden veel cijfers bijgehouden. Een bloemlezing van opvallende getallen.

let

Nationaliteit winnaar order of merit

Nog nooit was een Nederlandse aan het eind van het jaar de beste speelster van het seizoen, al kwam Anne van Dam in 2018 met een tweede plaats heel dichtbij. Welke nationaliteit had de winnaar meestal van wat nu de Road to the Costa del Sol heet?

Engels 14x

Zweeds 8x

Schots 5x

Frans 3x

Spaans 3x

Australisch 2x

Beste van allemaal

Laura Davies is de meest succesvolle speelster van het circuit. De Engelse won in totaal 45 toernooien en was daarnaast zes keer de beste van het seizoen. De eerste keer dat ze de order of merit won, in 1985, sleepte ze € 21.735 in de wacht. De laatste keer, in 2006, won ze € 471.727.

Jongste winnaar

Atthaya Thitikul was pas veertien jaar, vier maanden en negentien dagen oud toen ze in 2017 als amateur het Ladies European Thailand Championship won. Daarmee speelde ze Lydia Ko, die eerst het record in handen had, met gemak uit de boeken. De voormalig nummer 1 van de wereld was 'al' vijftien jaar, negen maanden en zeventien dagen oud toen ze in 2013 het ISPS Handa New Zealand Women's Open op haar naam schreef. De jongste speelster in een toernooi van de LET was net twaalfenhalf jaar oud. Hoewel ze de cut miste, kwam het met Leona Maguire jaren later alsnog helemaal goed.

Niet mijn dag

De kans dat Xin Li met veel plezier terugkijkt op de eerste ronde van het Finnair Masters van 2008 is gerust klein te noemen. De Chinese leverde op de Helsinki Golf Club op zeventien van de achttien holes slagen in. Alleen op de par-5 dertiende maakte ze een par in een ronde met verder veertien bogeys, twee doubles en één triple bogey. Door die score mocht ze niet meer starten op dag 2, maar misschien vond ze dat helemaal niet zo erg.

Kalender

Het eerste seizoen bestond het speelschema uit achttien toernooien, op zes na allemaal met de firma Carlsberg als naamgevende sponsor. Rond de eeuwwisseling bestonden de seizoenen uit gemiddeld veertien wedstrijden, waarna de lijn naar boven werd ingezet. Nadat 2017 (zestien) en 2018 (vijftien) moeilijke jaren waren geweest voor het circuit, kunnen de vrouwen nu vaker spelen dan ooit, met in 2022 een recordaantal van niet minder dan 34 toernooien verdeeld over 22 landen.

Meest succesvolle Nederlandse speelsters ooit

Anne van Dam 5 zeges

Christel Boeljon 4 zeges

Dewi-Claire Schreefel 1 zege

Liz Weima 1 zege

Alle door ons verzamelde cijfers en letters vind je terug in Golfers Magazine 7 die nu in de winkel ligt.

World
  • Golfsupport, Adobe Stock