Titleist T-Serie ijzers

Verschillende ijzers combineren in één set is de trend op de tour en volgens Titleist biedt dit ook voordelen voor amateurs. Daarom zijn de vier nieuwe ijzers uit de T-Serie naar hartenlust te mixen.

Titleist T-Serie ijzers

Meer dan ooit vormen de vier ijzers uit de T-Serie één lijn, die zowel qua looks als qua gevoel prima te mixen zijn. Op de tour speelt tachtig procent van de spelers met een gecombineerde set en ook amateurs kan dit helpen om beter te gaan spelen. Een kort ijzer heeft namelijk een andere taak (vlaggen aanvallen) dan een lang ijzer (vergevingsgezindheid en hoge balvlucht), en de kans is behoorlijk dat je dit takenpakket het meest efficiënt invult met clubs die een net even andere constructie hebben.

De T100, T150, T200 en T350 zijn allemaal ontworpen om de drie 'D's' te optimaliseren: distance control, dispersion control en descent angle. Ofwel: controle over de afstand en verspreiding, en een consistente landingshoek van minimaal 45º. Dat laatste is noodzakelijk om de bal na landing ook op de green te laten stoppen (foto onder, blauw lijn).

Alle ijzers uit de T-Serie hebben een gesmeed clubblad dat vervolgens machinaal gefreesd is om imperfecties te voorkomen. De belangrijkste eigenschap van een ijzer is immers consistentie – je wilt keer op keer dezelfde afstand en balvlucht slaan. Bij de hele lijn heeft de zool op de teen wat meer bounce gekregen en juist wat minder in de hiel, om het contact met de grond te verbeteren. Net als bij vorige generaties wordt er de hiel en teen volop gebruikgemaakt van het zware metaal wolfraam om de stabiliteit te bevorderen (foto onder).

De T100 is het meest gespeelde ijzer op de tour en zit in de tas bij onder andere Jordan Spieth, Cameron Smith, Justin Thomas, Max Homa en Will Zalatoris. De T150 is net iets groter, heeft 2º sterkere lofts en genereert door een smalle cavity achter het clubblad meer balsnelheid. Titleist noemt 'm dan ook 'een tourijzer maar dan sneller'.

De T200 is een players distance iron dat op de tour als lang ijzer heel populair is, en onder clubgolfers vooral single handicappers zal aanspreken. Je krijgt meer afstand en vergevingsgezindheid, zonder dat je inlevert op consistentie, uiterlijk en gevoel. Vooral op dat laatste gebied is een sprong vooruit gemaakt in vergelijking met de vorige generatie dankzij een volledig nieuwe interne structuur: het chassis is stijver gemaakt en het dempingsmateriaal is dichter tegen het gesmede clubblad geplaatst.

De T350 is de meest vergevingsgezinde van het stel. Qua formaat, toplijn en offset biedt hij net wat meer hulp, terwijl hij voor een game improver redelijk compact blijft. Combineren met de andere ijzers moet immers mogelijk blijven. Je kunt een hoge balvlucht, veel afstand en volop vergevingsgezindheid verwachten. De holle constructie van het clubhoofd is geïnspireerd op dat van de T200.

Zowel de True Temper AMT Red stalen shaft als de graphite MCA Tensei Red AM2 maken gebruik van Ascending Mass Technology, waarbij de shafts van de korte naar de lange ijzers steeds 2 tot 3 gram lichter worden om de balvlucht met elk ijzer te optimaliseren.

Je kunt je al laten fitten voor de T-Serie ijzers en vanaf 25 augustus liggen ze in de winkel.

Prijs (per ijzer): € 230 (staal), € 250 (graphite)

Website Titleist