Brons voor Oranje in Landen EK

Na een knappe zege op Zweden kon het meisjesteam in Frankrijk het podium beklimmen. De mannen werden op Royal Waterloo zesde en voor de jongens was in Zwitserland een tiende plek weggelegd. 'Dit was echt een mooie teamprestatie'.

Meisjes brons

Op de Golf d’Hossegor in het zuidwesten van Frankrijk bleek het meisjesteam de pittige nederlaag van een dag eerder in de halve finales tegen Spanje (6 - 1) goed te hebben verwerkt.
Tegen Zweden wonnen Lynn van der Sluis en Fleur van Beek hun foursome en in de singles waren er zeges voor Fleur van Beek, Marieke Ebens en Lynn van der Sluijs om het team van coach Dewi Claire Schreefel en Myrte Eikenaar een 4 - 3 zege te bezorgen. (alle scores en eindstand).

'We wisten dat als we goed speelden de eerste flight zeker mogelijk was en met goed spel in het eerste deel van het toernooi gaven we onszelf een relatief makkelijke route in de matchplay', keek captain Dewi-Claire Schreefel terug op de bronzen week. 'We zijn als team heel mooi in de week gegroeid en en hebben het mooi af kunnen sluiten met een overwinning op Zweden.'

Ook staflid Myrte Eikenaar keek met een tevreden gevoel terug op de week: 'Het brons leek even uit onze handen te glippen maar toen kwam er een fantastische eindsprint van de meiden. Je weet dat je niet vaak deze kans krijgt maar de meiden hebben er goed voor gevochten. Fleur stond met nog twee holes te gaan twee down en wint uiteindelijk met een birdie op de negentiende hole en daar waren we ook nog eens allemaal bij.'

Schreefel: 'Dit is een prachtig resultaat. Niet alleen voor deze groep die ervaren heeft dat ze mee kunnen met de bovenkant van Europa, maar ook voor de generatie hieronder, die hopelijk ziet wat je samen allemaal wel niet kan bereiken en hoe mooi dat kan zijn.'

De Europese titel ging naar Spanje, dat met 4,5 - 2,5 te sterk was voor Italië.

De Oranje-mannen hadden al min of meer aan de ‘eis’ voldaan door op Royal Waterloo in de strokeplay-kwalificatie laag genoeg te gaan om zich bij de beste acht te spelen.
Het team van coach Maarten Lafeber had zaterdag een kans om vijfde te worden, maar er werd verloren ( 3 - 2) van Frankrijk.
Spanje werd na een 4 - 3 zege op Denemarken Europees kampioen. (alle scores en eindstand).

In tegenstelling tot de mannen en de meisjes bereikten de jongens op de Golfclub van Genève de laatste acht niet. (alle scores en eindstand).
In de strijd om de negende en tiende plaats was Ierland een maatje te groot: 4 - 1.
Het kampioenschap werd een prooi voor Zweden dat in de finale met 4 - 3 van Frankrijk won.

Bij de dames ging de titel naar Spanje. In Finland werd Engeland in de finale met 4,5 - 2,5 geklopt. Nederland deed niet mee omdat er niet voldoende goede speelsters konden worden geslecteerd.