Fowler en Schauffele gaan lager dan ooit

Nog nooit maakte er iemand een 62 in het U.S. Open, maar in de 123ste editie brak Rickie Fowler de ban... om kort daarna gevolgd te worden door Xander Schauffele.

Fowler en Schauffele gaan lager dan ooit

In 122 edities van het U.S. Open wisten er slechts zes spelers een 63 te maken, maar op de eerste dag van de 123ste editie op de Los Angeles Country Club doken er binnen een paar minuten van elkaar twee spelers onder dit record. Paniek in de tent, want bij dit Major houden ze niet van lage scores.

Leaderboard

Met een 62 (-8) speelden Rickie Fowler en Xander Schauffele het vijftig jaar oude record van Johnny Miller uit de boeken. Jack Nicklaus, Tom Weiskopf, Vijay Singh, Justin Thomas en Tommy Fleetwood wisten de 63 te evenaren, maar niemand wist er onder te duiken. Tot Rickie en Xander het op hun heupen kregen. Ze voegden zich met hun 62 bij Branden Grace (the Open 2017) als het gaat om de laagste ronde in een Major ooit.

Fowler – die zich niet voor de laatste twee edities van het U.S. Open wist te plaatsen – maakte tien birdies, ook een record in een openingsronde van een Majors. Schauffele deed een duit in het zakje met acht birdies en nul bogeys.

'Ik deed gewoon Rickie na', lachte de 29-jarige die in zijn zes U.S. Opens nooit lager dan gedeeld veertiende eindigde. 'Ik was blij dat hij voor me zat en ik in de achtervolging kon. Het is trouwens goed om te zien dat Rickie weer terug is. Hij is een van aardigste gasten op de tour en ik ben blij dat de vorm weer terug is.'

De 34-jarige Fowler was ooit de nummer vier van de wereld, maar zakte de laatste jaren steeds verder weg. De weg naar boven werd dit seizoen echter ingezet en deze ronde is een bewijs dat het met zijn ball striking wel goed zit. 'Ik wist dat er birdies te maken waren, maar je moet wel goede drives slaan en jezelf in positie brengen. Dat deed ik dus en toen ging het eigenlijk vanzelf.'

De twee leiders worden op twee slagen gevolgde door Dustin Johnson (-6) en Wyndham Clark (-6), met Brian Harmon (-5) en Rory McIlroy (-5) daar weer een slag achter.

In 2014 won McIlroy zijn laatste Major en de druk lijkt steeds groter te worden. Maar met een foutloze openingsronde (vijf birdies op de eerste negen en één gewonnen slag na de turn) staat hij er vooralsnog keurig bij.

Dat geldt ook voor Bryson DeChambeau (-3) en de nummer een van de wereld Scottie Scheffler (-3). Jon Rahm begon wat voorzichtig met drie birdies en twee bogeys (T25 op -1).

Tour
  • Pro Shots