Van Dam maakt indruk

Dankzij een indrukwekkende derde ronde in negen onder par doet de Nederlandse nummer 1 zondag mee om de ereplaatsen, en misschien, met nog zo'n lage ronde, nog wel meer ook. 'Ik ben gek op dit soort banen.'

anne van dam

Het blijft lastig om een baan zo in te richten dat er voor mannen en vrouwen een gelijke uitdaging ligt. Was vorig jaar nog het geluid dat de set-up in het 'voordeel' van vrouwen was, dit jaar leert een blik op het leaderboard dat dat dit jaar zeker niet het geval is.

Slechts vier vrouwen staan bij de beste dertig na 54 van de 72 holes en de beste van dat kwartet is landgenote Anne van Dam. Hoewel ze er na twee rondes prima voor stond, was de achterstand op de top van het veld met een score van -3 fors te noemen, maar na een indrukwekkende derde dag staat Van Dam er ineens heel anders voor. Koploper Whitnell lijkt met -19 te ver weg, maar met haar totaal van -12 en de voorlopig vierde plaats is de tweede plaats zeker niet onmogelijk.

'Alles bij elkaar was dit een heel goede dag, ik sloeg bijna geen bal verkeerd, keek ze bij de media-afdeling van de DP World Tour na de ronde terug op de dag. 'Ik ben heel blij met mijn spel', voegde ze daar ten overvloede aan toe.

Van Dam bereikte de turn met -3 na een bogey, twee birdies en een eagle, en trapte na de turn het gas nog wat dieper in: zes birdies en drie parren leverde haar een ronde in 63 slagen op en een flinke sprong op het leaderboard. 'Ik hou van spelen op dit soort moeilijke banen, de set-up is echt geweldig. Spelen samen met de mannen geeft wel wat extra motivatie, zeker toen ik aan het begin van de dag zag dat er maar vier vrouwen boven me stonden maar ook 24 mannen.'

Met slechts een paar spelers voor zich is Van Dam ook ruim de beste Nederlander, al heeft ook Darius van Driel met een totaal van -8 (T16) zeker nog kans op een plek bij de beste tien. Joost Luiten daarentegen staat met level par slechts gedeeld 57ste en moet ├ęcht laag gaan om nog een mooie cheque mee te nemen uit Stockholm.

Tour
  • golfsupport