Onlangs ontving de redactie een mailtje met de vraag waarom we toch zo aandringen op het laten aanmeten van golfclubs. Bovendien waren de door ons geteste clubs vaak zo ontzettend duur. Of we ons niet realiseerden dat golf ook voor spelers met een kleinere beurs haalbaar kan én moet zijn.
Goed punt natuurlijk. En toch heeft collega Collet gelijk als hij in zijn artikel in de deze week te verschijnen editie van Golfers Magazine benadrukt dat goedkoop vaker wel dan niet duurkoop is als je 'zomaar' wat aanschaft.
Hoe vaak is het me zelf niet overkomen? Vaak, zo leert een rondgang door mijn garage. Wedges, putters, houtjes. Allemaal ooit gekocht in een ramsjverkoop zonder er van tevoren ook maar één bal mee te hebben geslagen. Waarom ik ze dan toch aanschafte? Omdat het zulke koopjes waren. Zulke koopjes léken, moet ik zeggen, want vrijwel zonder uitzondering belandden ze dus al snel in een hoek van de opslag, om daar niet meer vandaan te komen. Of ze werden voor nog minder doorverkocht via de marktplaatsen van deze wereld.
Het heeft lang geduurd voor ik accepteerde dat dergelijke goedkope impulsaankopen vrijwel zonder uitzondering duurkopen zijn. In de ruim twintig jaar dat ik nu golf, slaagden maar twee clubs erin zich langdurig naar de basisopstelling te spelen na uit de koopjesbak te zijn geplukt. Het zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen.
Het is nu eenmaal zo dat goed en op maat gemaakt materiaal je golfspel echt ten goede komt. Beter één gefitte club minder, dan een tweedehandsje meer. Al moet ik er niet aan denken dat die voor een prikkie uit de bak geviste rescuewood ooit het loodje legt.
Deze bijdrage staat ook in Golfers Magazine 3. Deze editie ligt vanaf week 15 in de winkel en bij de abonnees thuis.
- AdobeStock