Deze Week in Golf: Anne en Dewi naar Hawaii

Anne van Dam en Dewi Weber beiden in Lotte Championship … Europese Tour nog steeds in pauzestand … RBC Heritage is letterlijk een ‘must’ voor topspelers … Speelronde vier van de Hoofdklasse

Anne van Dam

DP World Tour
Een ‘break’ op het Europese circuit. Weliswaar telde The Masters mee voor de ranking en de Ryder Cup-kwalificatie, maar de modale spelers moeten tot 20 april wachten. Dan begint in Japan het ISPS Handa Championship (meer bijzonderheden).
Wil Besseling, Darius van Driel, Daan Huizing en Joost Luiten staan op de deelnemerslijst.

PGA Tour
Kampioenschap:
RBC Heritage
Data: 13 - 16 april 2023
Baan: Harbour Town Golf Links, Hilton Head Island, South Carolina (VS)
Lengte: 6.575 meter
Par: 71
Baanrecord: 61 (-11), Troy Merritt (2015), David Frost (1994)
Toernooirecord: 262 (-22), Webb Simpson (2020)
Prijzengeld: $ 20.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 14.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Discovery Plus. Donderdag en vrijdag van 20.00 - 24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00 - 24.00 uur.
Hoogst gerankte spelers: Jon Rahm, Scottie Scheffler, Patrick Cantlay, Max Homa, Xander Schauffele, Viktor Hovland, Justin Thomas, Sam Burns, Collin Morikawa en Jordan Spieth
Winnaar in 2022: Jordan Spieth (VS)
Laatste vijf winnaars: 2022 - Jordan Spieth (VS), 2021 - Stewart Cink (VS), 2020 - Abraham Ancer (Mex), 2019 - Matt Kuchar (VS), 2018 - Si Woo Kim (Z-K)
Bijzonderheden: Een week na The Masters. Harbour Town Golf Links. Vooral sinds de eeuwwisseling was dat een kampioenschap waarin de mindere goden een kans hadden om te winnen. Soms deed er een topspeler mee en er was zelfs een jaar waarin The Masters-kampioen gewoon won: Bernhard Langer in 1985.
Maar dit jaar is de RBC Heritage een designated event van de PGA Tour. De toppers zijn verplicht om te komen en het prijzengeld gaat van acht naar twintig miljoen dollar.
Dat betekent dat de kersverse Masters-kampioen Jon Rahm aan de start verschijnt.
Harbour Town Golf Links is sinds de eerste editie in 1969 altijd gastheer geweest van het kampioenschap. Het is een atypische baan voor de PGA Tour. Vlak bij de Atlantische Oceaan, niet lang, kleine greens en een slothole die linksachtig is - met uitzicht op een vuurtoren. De achttiende lijkt in niets op de rest van de baan die zich door een bebost gebied slingert.
Het is een van de eerste ontwerpen van Pete Dye en het wordt interessant om te zien hoe de grote namen zich staande houden op een course die om precisie en veel geduld vraagt. Op nagenoeg alle holes komt water in het spel.
En dan nog dit: Twee belangrijke spelers hebben zich teruggetrokken.
De vorige week zo falende Rory McIlroy meldde zich pas maandag af - zonder opgaaf van redenen. Je mag per seizoen maar één designated event missen en de Noord-Ier was er begin dit jaar al niet bij op Maui. Een tweede toernooi overslaan, betekent mogelijk een geringere bonus aan het einde van het seizoen. Tenzij McIlroy kan aantonen dat hij geblesseerd is.
Will Zalatoris is weer geblesseerd. Hij miste The Masters en werd dit weekeinde al aan zijn rug geopereerd. Zalatoris verwacht de rest van het seizoen uitgeschakeld te zijn.

LPGA Tour
Deze week, van 12 - 15 april (woensdag - zaterdag), gaat het circuit verder met het LOTTE Championship presented by Hoakalei (meer bijzonderheden en live scoring). Het met twee miljoen dollar gedoteerde toernooi wordt gespeeld op de Hoakalei Country Club op het Hawaiiaanse eiland Oahu. En jawel, eindelijk mag Dewi Weber weer eens meedoen. En er is - mooi nieuws - ook plaats voor Anne van Dam (foto boven) in het veld.
En dan nog dit: op maandag 17 april zendt Ziggo Sport Golf van 19.30 - 21.00 uur een ruim verslag uit.

Ladies European Tour
Het seizoen 2023 wordt pas van 11 - 13 mei in Frankrijk vervolgd met het Jabra Ladies Open (meer bijzonderheden)

Challenge Tour
Het eerstvolgende toernooi van het seizoen 2023? De Abu Dhabi Challenge (meer bijzonderheden). Die wordt van 27 - 30 april gespeeld.

Satelliet tours
De Pro Golf Tour (kalender) gaat van 26 april in Oostenrijk verder met het nieuwe seizoen. Op de Alps Tour (kalender) wordt er pas weer vanaf 22 april gespeeld.

NGF Competitie
Speelronde vier van de Hoofdklasse vindt op zaterdag 15 april plaats.
De play-offs worden op 20 en 21 mei gespeeld op de baan van de Hooge Graven bij Ommen.
Schema, uitslagen en standen

Tour
  • Golfsupport.nl