Jon Rahm wint The Masters

The Masters begint pas met de back-nine op zondag. Ook bij de door slecht weer geteisterde editie van 2023 ging dat weer op. Al maakte de Spanjaard vrij snel duidelijk dat hij voor niets minder dan het groene jasje naar Augusta was gekomen.

jon rahm

De vierde en laatste dag was dan eindelijk het zonovergoten begin van de lente dat de golfliefhebber het liefst ziet. Er stond weliswaar een vervelende wind, maar verdwenen was alle regen die vrijdag en zaterdag viel, eindelijk was er de zon die het slot van het toernooi omlijste.

De lange laatste slotdag – het spel werd zaterdag vroegtijdig stilgelegd – begon met de mededeling van Tiger Woods dat hij niet in staat was het toernooi af te maken én met een ruime voorsprong voor Brooks Koepka (-13) op nummer 2 Jon Rahm (-9) bij de herstart van de derde ronde.

Van die voorsprong waren er bij de start van de vierde omloop nog twee over, met de rest van het veld op enkele slagen achterstand, waardoor de strijd om het groene jasje leek te zullen gaan tussen de Spanjaard en de Amerikaan.

De eerste speler die een score binnenbracht was echter niemand minder dan Phil Mickelson die met een slotronde in 65 slagen (-7) van -1 naar -8 klom en daarmee de een vroege leader in the clubhouse was en nog niet eens kansloos voor een enorme stunt.

Terwijl leftie in het clubhuis zat te wachten wat er achter hem gebeurde, bleven de twee zwaargewichten elkaar uitdagen, zoals ze al de hele dag deden. De voorsprong van Koepka verdween al snel: na vier holes had Rahm zijn tegenspeler al achterhaald en na zes holes had hij de koppositie al overgenomen van de naar LIV overgelopen Amerikaan. En nadat Koepka een bogey moest noteren op de laatste hole voor de turn, was het de Spanjaard die met een voorsprong van twee slagen aan de laatste negen holes van het toernooi begon.

Ook op de back-nine was het de Spanjaard die het betere van het spel had. Niet dat hij de birdies nu aan elkaar reeg, maar fouten maakte hij na de turn ook niet (op een slechte afslag op hole achttien na) terwijl Koepka het duidelijk moeilijker had en het verschil op 12, na een bogey, zelfs op zag lopen tot drie slagen en zelfs tot vijf slagen nadat hij bogey maakte op veertien terwijl Rahm daar een birdie bij mocht schrijven.

Het gat dat de 28-jarige man uit Barrika op de veertiende sloeg bleek uiteindelijk onoverbrugbaar. Voor Koepka, die uiteindelijk genoegen moest nemen met de gedeeld tweede plaats na een slotronde in 75 (+3) slagen, maar ook voor alle andere spelers in het veld: Phil Mickelson dus die met -8 tweede werd en daarmee de oudste speler in de top-5 ooit en Jordan Spieth, Russell Henley en Patrick Reed die met -7 gedeeld vierde werden. Dankzij een slotronde in 69 slagen eindigde Rahm op een totaal van -12 en dat was ruim voldoende om zich tot winnaar van de 87ste editie van The Masters te laten kronen.

Met zijn zege treedt Jon Rahm, die het toernooi donderdag begon met een dubbel bogey op de allereerste hole, in de voetsporen van landgenoten Sergio Garcia, José Maria Olazabal en natuurlijk Severanio Ballesteros die niet alleen veertig jaar geleden (1983) zijn tweede en laatste groene jasje won, maar van wie het deze zondag ook nog eens de 66e geboortedag was.

Een geboortedag was het in zekere zin ook voor Rahm. Majorwinnaar was hij al, nummer 1 van de wereld ook, maar nu is hij daarnaast tevens trotse drager van het groene jasje waardoor hij de rest van zijn leven verzekerd is van een startbewijs op Augusta National.

Een nieuwe Masterskampioen is geboren.

Tour
  • ProShots