Wachten op het slechte weer

De starttijden van de tweede ronde van The Masters zijn dertig minuten vervroegd om te trachten zoveel mogelijk golf te kunnen spelen voor het weer echt slecht wordt.
@media (max-width: 679px){#fig-64842a4624ce8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-64842a4624ce8 img{#fig-64842a4624ce8 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-64842a4624ce8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-64842a4624ce8 img{#fig-64842a4624ce8 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-64842a4624ce8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-64842a4624ce8 img{#fig-64842a4624ce8 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-64842a4624ce8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-64842a4624ce8 img{#fig-64842a4624ce8 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Regen op Augusta

Of dat lukt, is nog maar de vraag. In de ochtend is de kans op regen volgens het laatste eigen weerbericht van Augusta National veertig procent, oplopend naar zeventig procent in de middag met daarbij ook nog kans op een onweersbui. De wind trekt aan: vier tot zes op de Schaal van Beaufort.
Dat is de voorbode van wat een buitengewoon natte zaterdag moet worden (kans op regen: honderd procent). De buien kunnen morgen zwaar zijn en de temperatuur zakt naar elf graden. Er zou tot vijftig millimeter regen kunnen vallen.
Paaszondag moet het ergste voorbij zijn, maar er is nog altijd een kans dat de beslissing voor het eerst sinds 1983 op maandag valt.
In de voorgaande 86 edities van The Masters hebben zeventien first round leaders het kampioenschap gewonnen.

Vooralsnog is er sprake van een buitengewoon fascinerend toernooi, waarin Jon Rahm, Viktor Hovland en LIV-werknemer Brooks Koepka met een 65 de ranglijst aanvoeren. Rahm begon met een double bogey na een 4-putt.
‘Beter op de eerste hole dan ergens anders’, zei de Spanjaard, want nu heb je 71 holes de tijd om de schade te herstellen.’

Van de 86 overgebleven spelers (Kevin Na gaf na negen holes ziek op en de geblesseerde Will Zalatoris sloeg niet eens af) bleven er 36 onder par.
Achter het leidende trio hebben zich tal van kanshebbers verzameld, aangevoerd (65) door de van een comeback genietende Australiër Jason Day (vijf top-10 plaatsen in de laatste zes toernooien) en de talentvolle Cameron Young. Hij won nog nooit op de PGA Tour, maar eindigde in 2022 als derde in het PGA Championship en als tweede in The Open op St Andrews.
Titelverdediger Scottie Scheffler opende goed: een 68 met een eagle en drie birdies. De Texaan was sterk met zijn slagen naar de green, maar liet veel liggen op de greens.

Vooraf waren heel veel ogen gericht op Rory McIlroy. Hij wacht al sinds 2015 op het behalen van de Career Grand Slam na zeges in de andere drie Majors.
McIlroy was zelf optimistisch maar dat dat gevoel vertaalde zich niet in een goede openingsscore: Hij maakte weliswaar vijf birdies maar bleef toch steken op een 72 en een gedeelde 37ste plaats.
Vanaf de tee ging het nog wel redelijk maar zijn strokes gained-cijfers waren voor de rest matig: 62ste met zijn approaches, tachtigste rond de greens en 34ste met de putter.
De Noord-Ier klonk echter niet al te negatief na zijn ronde: “Gewoon af en t0e te slordig gespeeld. Weet je, het is niet rampzalig, maar ik moet het allemaal een beetje nettter gaan doen .Ik sta waarschijnlijk twee of drie slagen achter op waar ik zou willen staan, maar niets is onoverkomelijk.’

Tiger Woods hield zich met bogeys op vijftien en zestien nog enigszins in de race - voor het halen van de cut. De voormalige nummer een van de wereld staat na een 74 op de gedeelde 54ste plaats.
In The Masters plaatsen de beste vijftig plus ties zich voor de derde en vierde ronde.

Thomas Pieters, overgestapt naar LIV Golf, had net als Woods 74 slagen nodig. Vooral zijn korte werk was onder de maat.
‘Drie 3-putts - dat kun je hier niet doen’, was de eerste reactie van de Antwerpenaar, die gelaten heeft aanvaard dat zijn carrière op de DP World Tour er min of meer opzit na de uitspraak van de Britse sportrechtbank.
'Ik zou graag mijn eigen Open spelen’, zei Pieters. ‘En ik zie niet hoe het goed voor de sport is dat ik het niet kan. Ze (de DP World Tour, red.) brengen zichzelf alleen maar schade toe.’
Een curieuze opmerking van Thomas Pieters, die kennelijk was ‘vergeten’ dat hij het Soudal Open 2023 toch al niet kon spelen: diezelfde week is er een LIV-toernooi in Oklahoma…
En dan nog dit (I): Na afloop van de ronde bogen de heren van Augusta National zich over de vraag of de caddie van Brooks Koepka, Rickie Elliott Regel 10.2a had overtreden: het geven van advies aan iemand in de baan die niet de caddie of de (eigen) speler is.
Op de televisiebeelden leek het er sterk op dat Elliott aan zijn collega Thomas Little van Gary Woodland aangaf dat Koepka op de par-5 vijftiende een ijzer-5 had geslagen.
Na afloop werden de vier door het regelcomité van The Masters gevraagd hun verhaal te doen.
In een schriftelijke verklaring laat het comité weten dat de vier er stellig van overtuigd waren dat er geen advies was gegeven.
TV-beelden of geen tv-beelden, de heren van Augusta vonden de ontkenning van het viertal kennelijk doorslaggevend
Ingeborg Slikker, Golfers Magazine’s regeldeskundige: ‘Als dat daadwerkelijk egen de caddie van Woodland was gezegd, dan was dat advies geweest. En dat had Koepka twee strafslagen gekost.’
Brooks Koepka had dan geen 65, maar een 67 in de boeken gebracht en dan was hij niet gedeeld leider na dag 1 geweest.
In de nabeschouwing op The Golf Channel ontplofte Paul McGinley bijna. De Ier - winnende Ryder Cup-captain in 2014: ‘Het is heel duidelijk. Het is onthutsend dat ze het hebben ontkend omdat het bewijs er is.’
En dan nog dit (II): Ziggo Sport Golf begint de uitzending vrijdag om 16.15 uur met de selected groups.

Laatste nieuws