Rondje vanaf rood

Columnist Andy Houtkamp speelt af en toe vanaf rood maar heeft daar desondanks gemengde gevoelens over.

Mensen die mij als golfer kennen, weten dat ik mij om de meest onnozele zaken druk kan maken. Spelers die regelmatig met meer dan 40 stableford-punten binnenkomen bijvoorbeeld. Die geloof ik niet. Dan heb je een te hoge handicap of neem je het in mijn ogen niet altijd even nauw met de regels. Maar dat is puur mijn frustratie, omdat ik niet kan winnen en niet altijd even goed tegen mijn verlies kan.


Dat is ook de reden dat ik moeite heb met het oneerlijke verschil tussen rood en geel. Nog een irritatiepuntje, inderdaad. Ik weet het, je krijgt minder slagen mee. Maar het verschil in lengte en het omzeilen van moeilijkheden maakt het verschil niet echt eerlijk.


Het is wél heel leuk om van rood te spelen, zeg ik erbij. Samen met mijn vrouw, handicap 36+, speel ik, handicap 18, regelmatig vanaf rood. Doe het maar eens, ik kan het u aanraden, want het is kicken om regelmatig met je afslag vlak voor de green te liggen. En die vermaledijde plas water komt niet in het spel. Maar het belangrijkste is dat je nog meer praat dan normaal. Je loopt lekker met elkaar op en hoeft niet te wachten op je medespelers.


Kortgeleden speelde ik met de NVGJ, mijn journalistenclub, een wedstrijd op een leuke baan in Noord-Holland, namelijk Spierdijk. Ter nagedachtenis aan een overleden collega, Rob van den Dobbelsteen, speelde iedereen vanaf rood. Net zoals Rob in de nadagen van zijn leven altijd deed. Het was een leuke wedstrijd. Een baan wordt gewoon totaal anders als je afslagplaats tientallen meters elders ligt. Wel was ik benieuwd of de scores heel verschillend zouden zijn dan vanaf geel. Niet dus. De winnaar is echt uit zijn slof geschoten met 39 punten en ik weet uit ervaring dat hij dat zelden of nooit doet, dat uit zijn slof schieten.


Maar het mooiste was dat ons lid Stef, die handicap +0.4 heeft en op deze baan vanaf rood geen slagen meekreeg, 7 slagen moest inleveren en toch met 32 punten binnenkwam. Overigens een genot om met zo’n goede golfer te spelen. Dan blijkt dat ik en velen met mij slechts een stelletje prutsers zijn, maar wel prutsers met plezier.

Laatste nieuws