Maar die strijd gaat, zoals men in Frankrijk gewend is, niet op een manier om tot een consensus te komen. Dat zie je nu ook bij de gigantische problemen die zijn ontstaan door de stakingen en de blokkades van raffinaderijen.
Het Nederlandse poldermodel mag dan zijn nadelen hebben, het is nog altijd tien keer beter dan het wij-tegen-zij denken en er meteen met een gestrekt been in gaan. Het hoort echter bij de Franse cultuur. En die verander je niet zomaar.
Het sportdagblad L’Equipe bericht vandaag over twee volle pagina’s over vernielingen die milieuactivisten recentelijk aan golfbanen hebben toegebracht onder de naam van de Vakbond van Everzwijnen en die zijn deels te herleiden naar de discussies tijdens de droogte afgelopen zomer.
Er werden door vooral groene politici volkomen overdreven getallen de wereld in geslingerd over het watergebruik van golf. Die gingen natuurlijk een eigen leven leiden, terwijl er niets van klopte. Overigens, op Nederlandse golfbanen is het waterverbruik slechts een fractie van wat de Fransen werkelijk gebruiken om in ieder geval de tees en zeker de greens in leven te houden. In dat land verbruikt een 9-holes baan gemiddeld 25 duizend kubieke meter water per jaar. In ons land is dat zevenduizend kubieke meter.
Maar in Frankrijk is de strijd tegen golfbanen breder: het is een strijd tegen ‘de rijken’. Een heerlijk onderwerp in dat land. Is er iets mis? Moet de pensioenleeftijd omlaag? Gaat de benzineprijs omhoog? Laten ‘de rijken en de bedrijven’ het maar betalen.
‘We moeten alles vernietigen dat ons vernietigt. Zo simpel is het’, zei een anonieme actievoerder tegen de alternatieve nieuwssite Streetpress.com.
‘Elke keer is de toon van de boodschappen hetzelfde’, schrijft L’Equipe "De golfbanen parasiteren de bossen, de bourgeois parasiteert de samenleving", "Rijk = dieven", "Separatisme ben jij". ‘
“De vernielingen aan de greens van Saint-Cloud werden opgeëist in een verklaring gericht aan de nieuwszender TF1-LCI :in naam van de strijd voor ecologie en ter ondersteuning van de vakbondsmobilisatie van 29 september”.’Dat de aversie tegen golfbanen zo breed wordt aangezet en dat er links en rechts al vernielingen plaatsvinden, is een teken aan de wand. De kans is groot dat meer Franse banen in de nachtelijke uren zullen worden bezocht.
De voorzitter van de Franse vereniging van golfbaaneigenaren, Laurent Boissonnas reageerde als volgt in L’Equipe: ‘Hoe is deze beweging dan te stoppen? Wat we proberen te doen is de waarheid over golf te vertellen. Het is nu in termen van beoefenaren de vierde Franse sport. Dat is meer dan in basketbal en het zijn niet alleen miljardairs.’
'We moeten krachtige boodschappen over onze golfbanen sturen naar degenen die willen weten wat de sport is, hen vertellen dat ze welkom zijn, dat we goedkope speelformules hebben, gratis kennismakingsdagen.’
‘We werken ook aan milieuaspecten door te zeggen dat we veel minder water verbruiken dan sommige mensen denken, dat we stappen hebben gezet om de biodiversiteit te beschermen. Golf is vijftienduizend jobs, 1,5 miljard euro aan economische spin-offs voor de gebieden waarin de banen liggen. Het is niet alleen een ding van de rijken en ons-kent-ons, waarin je zonder dollars en een grote sigaar op zak niet het recht zou hebben om de eerste tee op te stappen’.
- St Cloud