Luiten handhaaft zich in top-10

Hoewel hij niet verder kwam dan een ronde level par doet Joost Luiten het nog altijd goed in Rome. Waar de nummer 2 van de wereld het heft in handen nam, bleef de Nederlander fraai bij de beste tien van het klassement.

joost luiten

Waar Luiten precies staat op het leaderboard na 36 holes wordt pas zaterdagochtend duidelijk. Door de op dag 1 opgelopen vertraging lukte het de DP World Tour ook op dag 2 niet om het complete veld door de baan te krijgen. Sommigen moeten nog wel vijf holes spelen en dus duurt het nog wel even voor de klassering van Luiten zeker is.

Wat wél zeker is, is dat de 36-jarige Rotterdammer met mooie perspectieven naar het weekend gaat van het sterk bezette toernooi op de aankomende Ryder Cup baan, ook al leverde hij enkele plaatsen in.

Waar Luiten de eerste ronde ruim onder par speelde (66, de laatste holes pas op vrijdagochtend), kwam hij in de tweede omloop niet verder dan een ronde in level par: zestien parren, een birdie (op de par-3 vierde) en een bogey (op de par-4 achtste). Daardoor zakte hij weliswaar iets op het leaderboard, met een totaal van vijf onder par staat hij vooralsnog nog altijd fraai vijfde in de door Rory McIlroy aangevoerde wedstrijd.

De Noord-Ierse nummer 2 van de wereld liet meermaals zien waarom hij tot de beste spelers van de wereld wordt gerekend, al liet hij de nummer 11 van de wereld, Matt Fitzpatrick met -9 maar net één slag achter zich op de moeilijk spelende Marco Simone GC.

Hoewel er nog flink wat spelers zaterdagochtend terug moeten komen is zeker dat Daan Huizing een vrij weekend heeft. De nummer 104 van de Order of Merit tekende voor een 76 en mist met +4 zeker de cut. Wil Besseling staat op exact dezelfde score maar heeft nog een kansje om de cut, die momenteel op +1 staat, alsnog te halen: de lange Noord-Hollander heeft nog drie holes te spelen en kan, als hij zaterdag uit de startblokken schiet, met een stunt alsnog het weekend halen.

Ook op de Challenge Tour gaat de tweede ronde niet volledig gespeeld worden op vrijdag. Toch weten de twee Nederlanders die naar Royal Obidos afreisden al waar ze aan toe zijn. Lars van Meijel deed het met een 72 weliswaar een slagje minder dan op dag 1, maar met een totaal van -1 is hij er zeker bij in het weekend. Dat geldt niet voor Robbie van West die net als op donderdag tekende voor een 76 en met een totaal van +8 de cut ruim gaat missen.

Op de LPGA liet Anne van Dam eindelijk weer eens zien waar ze toe in staat is. De Nederlandse nummer 1 had op de eerste dag van het Amazingcre Portland Classic maar 68 slagen nodig en nestelde zich daarmee in de top-10 van het klassement. Dewi Weber leek met een 78 haar kansen op het weekend direct te verspelen, maar op de tweede dag tapte de Groningense uit en heel ander vaatje. Met nog een paar holes te spelen staat ze vooralsnog op -5 voor de dag en nog maar nipt buiten de cutline.

In het Lavaus Ladies Open, een wedstrijd van de LETAS, lieten de Nederlandse vrouwen niet echt van zich horen deze week. Zhen Bontan werd in de wedstrijd van de tweede damesdivisie van Europa fraai 15e maar voor Lauren Holmey (T38), Marit Harryvan (T42) en Nikki Hofstede (T44) zat er niet meer in dan een plaats in de middenmoot terwijl Anouk Sohier en Lizzy Peeters de schifting niet overleefden en de laatste ronde niet meer mochten starten.

Tour
  • Golfsupport