Getest: Shot Scope Pro LX+

Met een laser, een gps én een shot tracker combineert de Pro LX+ het beste van drie werelden. Tijd voor een test.

Getest: Shot Scope Pro LX+

Golfers kun je grofweg onderverdelen in lasergebruikers en gps-fans. Wij zweren in de meeste gevallen bij de snelheid en accuratesse van een laser, waarmee je in een seconde de precieze afstand naar de vlag, de bunker of de bomen in de hoek van een dogleg schiet. Maar hoe ver is het naar de voor- of achterkant van de green? Dat kan – zeker als je tussen clubs in zit – essentiële informatie zijn. En hoeveel carry heb je eigenlijk nodig om over die sloot voor de green te komen? Dat is informatie die alleen een gps-systeem kan bieden. Shot Scope beseft dat beide afstandsmeters hun sterke punten hebben en combineert ze in de Pro LX+ (€ 400). En daar krijg je dan nog een shot tracking-systeem bij ook, zodat je niet alleen alle afstanden hebt, maar ook leert welke club je moet gebruiken om deze te overbruggen.

De Pro LX-laser (los € 280) is fors, maar ligt prettig in de hand. Je duim valt natuurlijk in de grote welving aan de onderkant en het profiel van rubber geeft volop grip. Dit ergonomische design maakt het makkelijker de laser stabiel te houden. Bovenop zitten drie grote knoppen: meten, switchen tussen zwarte en rode cijfers (ideaal als het schemerig of zwaar bewolkt is) en wisselen tussen meters/yards en scannen/vlag. Met een schuif aan de zijkant kun je ook hoogteverschillen meenemen, maar dat is in Nederland meestal niet zo interessant en je mag deze optie ook niet gebruiken in wedstrijden. De laser vergroot zeven keer en meet tot ruim achthonderd meter. Alle opties die je mag verwachten dus.

Echt interessant wordt het als je – de ook los verkrijgbare – H4 gps-handheld (los € 180) op de magnetische achterkant klikt. Dit lichtgewicht apparaatje wordt geleverd met veertien sensoren die je in de grips van je clubs schroeft en waarmee je al je slagen kunt bijhouden op het gratis platform van Shot Scope. Een geweldige functie om meer over je eigen spel te leren, maar wij lieten deze shot tracking-functie even links liggen. Je moet de sensoren namelijk bij elke slag langs de H4 halen, wat prima is als deze met de meegeleverde clip aan je riem hangt, maar lastiger wordt als hij op je laser geklikt zit. De shot tracker testen we dus later.

De gps-functie van de H4 werkt heerlijk simpel. Zet hem aan en hij vindt in zijn database van meer dan 36.000 courses automatisch de baan waar je bent. Kies vervolgens voor gps, shot tracking of allebei, en spelen maar. De combinatie van laser en gps blijkt ideaal. 125 meter naar de vlag krijgt een heel andere dimensie als je weet dat de voorkant van de green op 120 meter ligt en goed bewaakt wordt door bunkers. Clubje extra dus. Veilig voor 'midden green' gaan, zal voor veel amateurs resulteren in betere scores – zeker van grotere afstand.

Ook twijfel over het wel of niet in het spel brengen van hindernissen verdwijnt als sneeuw voor de zon. De H4 geeft duidelijk aan hoe ver het naar bunkers en water is, en hoeveel carry je nodig hebt om eroverheen te komen. De combi van laser en gps maakt je keuzeopties duidelijker, wat het vervolgens weer makkelijker maakt om een slag vol overtuiging uit te voeren. En dat betekent bij golf vaak beter scoren.