Effectief oefenen (2): kalibreer de afstanden met je scorende ijzers

Heeft jouw homecourse een aantal korte oefenholes of zelfs een par-3-baan? Gebruik deze holes om precies te weten hoe ver je de scorende ijzers slaat. Sven Kitseroo legt uit hoe je dat meet.

Effectief oefenen: kalibreer je afstanden

We mogen tegenwoordig een laser of gps-horloge gebruiken om de precieze afstand tot een doel te meten. Dat is waardevolle informatie, die helpt om een goede strategie te bepalen en vol vertrouwen te swingen. Maar dan moet je wel weten hoe ver je je clubs slaat. Driving range-ballen geven op dit gebied geen accuraat beeld, maar op de oefenholes speel je met je eigen bal, zodat je hier perfect de afstanden van je ijzers kunt kalibreren.

Als je de bal dichter bij de vlag wilt slaan, moet je weten hoe ver je de scorende ijzers slaat.

Meet de afstand naar de vlag, kies de club die je denkt nodig te hebben en sla vijf ballen. Probeer niet het maximale uit een club te halen – bij de ijzers gaat het om accuratesse en consistentie. Waar eindigen de ballen? Te kort, te lang of pin high? En wat zijn de resultaten als je een ijzer meer of minder pakt? Schrijf de afstanden per ijzer op (Lee Westwood heeft ze zelfs op de zool van zijn clubs staan), zodat je straks in de baan precies weet welke club je moet kiezen. Dat geeft houvast en vertrouwen. Nu alleen nog een lange hole zien te vinden om ook je metal woods te kalibreren...

Tips
  • Ronald Speijer