Huizing heeft zijn kaart

Het bleef tot de laatste putt verschrikkelijk spannend, maar Daan Huizing pakte met een 20ste plaats op de jaarranglijst de laatste kaart voor de Europese Tour.

Huizing heeft zijn kaart

De omstandigheden waren ook op de laatste dag van de Grand Final lastig en het regende bogeys en double bogeys. Huizing kwam in zijn slotronde niet verder dan een 73 (+3) en zakte hiermee naar de 26ste plaats, maar op de veel belangrijkere jaarranglijst won de 31-jarige Nederlander juist een plaats, waarmee hij zich op de valreep bij de beste twintig voegde. De kaart voor de Europese Tour is binnen.

De spanning en de omstandigheden maakten van de Grand Final een regelrechte roller coaster ride. Na vier holes had Huizing al twee double bogeys, een eagle en een birdie op zijn kaart staan. In het vervolg van zijn ronde wist hij nóg een eagle te maken, maar hij moest ook vier bogeys toestaan, zodat uiteindelijk een 73 het maximaal haalbare bleek – zijn slechtste ronde van de week.

Maar de Grand Final is door zijn kleine veld en grote prijzenpot altijd een soort van loterij. Gisteren en eergisteren dook Huizing onder par en steeg hij op het leaderboard, terwijl hij op de Order of Merit steeds verder weg zakte. Vandaag was het omgekeerd: hij zakte in de Grand Final bijna tien plaatsen, maar omdat ook zijn concurrenten terrein inleverden of net tekort kwamen voor een inhaalrace, voegde de Nederlander zich alsnog bij bij de beste twintig spelers van het seizoen.

Huizing verdiende dit seizoen in 17 toernooien op de Challenge Tour 75.112 euro en 70 cent. Hij won in Ierland, werd één keer vijfde en miste zeven keer de cut. Het bleek precies voldoende om te promoveren naar het hoogste niveau, waar hij eerder acteerde in 2014 en 2020.

De winst in het slottoernooi ging naar de Deen Marcus Helligkilde, die ook de Order of Merit op zijn naam schreef.

Klik hier voor het leaderboard van de Grand Final.

Klik hier voor de definitieve Order of Merit 2021 an de Challenge Tour.

Tour
  • Golfsupport