Van Dam eindigt warming-up laatste Major buiten top-50

Een verbetering van haar klassement zat er, ondanks een slotronde onder par, niet meer in voor de Nederlandse nummer 1. In het door Ryann O Toole gewonnen Schots Op werd Van Dam 52ste, op de voet gevolgd door Pasqualle Coffa.

anne van dam

De ene finish net buiten de top-50 is de andere niet. Waar bij Coffa de tevredenheid zal overheersen, was dit voor Van Dam weer een week waarin het niet liep zoals ze had gehoopt.

Na een uitstekende eerste omloop (67) was er even de hoop dat het lek boven was, maar in de tweede en derde ronde leverde de in Amerika woonachtige Arnhemse teveel slagen in om op de laatste dag nog een rol van betekenis te kunnen spelen in het sterk bezette toernooi van de LPGA en de Ladies European Tour.

Desondanks waren er genoeg aanknopingspunten om met een goed gevoel door te kunnen reizen naar Carnoustie waar komende week het laatste Major van het jaar wordt gespeeld. Die goede eerste ronde dus, maar zeker ook de score nipt onder par op de slotdag waarbij er weliswaar vier slagen in werden geleverd, maar er meer werden gewonnen (5), mede dankzij een eagle 2 op de korte par-4 zeventiende.

Met een totaal van +2 wist Van Dam net de top-50 niet te kraken, maar nam ze wel afstand van landgenote Pasqualle Coffa die haar opmerkelijk goede zomer op Dumbarnie Links voortzette. De op een kleine kaart aan het seizoen begonnen Brabantse verbeterde haar ranking door een goede eerste helft van de zomer, en liet in het sterke Schotse veld zien dat aan haar opmars nog geen einde lijkt te zijn gekomen.

Coffa, die de laatste dag onder meer speelde met icoon Laura Davies, besloot het toernooi met een ronde in level par voor een totaal van +3 en sleepte daarmee opnieuw ruim vierduizend euro in de wacht, waarmee ze inmiddels fraai 46ste staat op de Race to Costa del Sol.

De zege ging naar de Amerikaanse routinier die met een 64 uitkwam op -17 en daarmee de op de slotdag ontketende Lydia Ko (63) ruim achter zich wist te houden.

Einduitslag

Op de Symetra Tour wist Dewi Weber geen hoge ogen te gooien. De onlangs naar de westkust van Amerika verhuisde Nederlandse opende sterk in het Four Winds Invitational (69) maar kon die score in de rest van het toernooi geen vervolg geven. Na een birdieloze 76 op dag 2 herstelde ze zich weliswaar iets, haar 73 leverde haar slechts een bescheiden winst op in het algemeen klassement waardoor ze het toernooi als gedeeld 37ste besloot.

Op de jaarranglijst is ze pas terug te vinden op de 38ste plaats en met nog slechts vijf toernooien op de kalender voor het seizoen voorbij is, is de opdracht voor Weber duidelijk: wil ze de top van de ranglijst nog bereiken dan is een zege, en lieft nog enkele topnoteringen, absolute noodzaak wil ze in 2022 op de LPGA spelen.

Einduitslag

Tour
  • LET / Tristan Jones