Win slagen met je brein

Vijf mentale tips van Fred Couples, 'the coolest man in golf' (na Miguel Ángel Jiménez natuurlijk).

Win slagen met je brein

1. Wees realistisch
Amateurs raken niet veel ballen goed op de sweetspot en nemen hierdoor vaak te weinig club. Als ik ze vraag hoe ver ze hun ijzer-7 slaan, noemen ze hun maximale afstand, maar ze zijn bijna altijd te kort omdat ze de bal niet perfect slaan. Het is simpel: neem een club meer, raak meer greens en geef je jezelf meer birdieputts.

2. Focus op het positieve
Ik vind het emotionele element van golf leuk, maar je kunt er in de baan niet de hele tijd in meegaan. Sommige spelers raken heel gefrustreerd als ze slecht spelen – en dat is prima – maar soms moet je een stap terug doen en aan de goede slagen denken. Het is altijd beter om je op het positieve te richten. Het spel wordt leuker en waarschijnlijk ook beter.

3. Vergeet negatieve ervaringen
Als je met je maten speelt en een van hen slaat een geweldige drive, dan geeft iedereen hem complimenten. Maar als hij een driver out of bounds slaat, hou je meestal wijselijk je mond. Die instelling moet je ook bij je eigen slagen hebben. Neem kennis van de goede slagen en vergeet de slechte zo snel mogelijk.

4. Welke staat werkt voor jou?
Het hangt van je karakter af of het ventileren van emoties goed of juist slecht voor je spel is. Francesco Molinari laat niets blijken, terwijl jongens als Ian Poulter soms juist helemaal gek worden. Vind de mentale staat die voor jou het best werkt en handel hiernaar in de baan.

5. Visualiseer goede holes
We hebben allemaal bepaalde holes die we niet graag spelen, soms zelfs zonder logische reden. Als ik een hole speel of een slag heb waarbij ik me niet comfortabel voel, visualiseer ik precies dezelfde slag op een hole die ik wel fijn vindt. Dat kun je zelfs op elke hole doen. Elke keer als ik de tee op stap, denk ik aan de keer dat ik die hole het beste speelde. Dat beetje positiviteit helpt echt.

Tips
  • Golfsuport