Middenmoot voor Besseling en Luiten

Met slotronden ruim boven par konden de Nederlanders op de slotdag van het Scandinavian Mixed geen potten breken. Jonathan Caldwell won zijn eerste titel op het hoogste niveau.

Middenmoot voor Besseling en Luiten

Joost Luiten begon het gemengde toernooi van Henrik Stenson en Annika Sorenstam zo goed. Na een 67 en een 65 stond hij op slechts één slag van de leiding, maar in het weekend ging het mis. De wind stak op en in tegenstelling tot de eerste twee foutloze ronden regende het ineens bogeys.

Gisteren stopte de teller pas na 78 slagen. Vandaag net iets eerder maar de zesvoudige winnaar op de Europese Tour zal een 75 (+3) nog steeds als ondermaats bestempelen. Vooral de – inderdaad lastige spelende – par-3's deden pijn. In het weekend leverde Luiten hier maar liefst elf slagen in: vier bogeys, twee double bogeys en een triple.

Gisteren kelderde Luiten van de 2de naar de 27ste plaats en vandaag leverde hij nog eens 19 plaatsen in. Het eindresultaat: een gedeeld 46ste plaats op -3. Accepteren en weer doorgaan.

Wil Bessling wist drie dagen onder par te duiken (68, 70, 70), maar op de slotdag won de baan. Na vijf holes stond de lange Noord-Hollander al drie boven par en die achterstand liep hij niet meer in. Met een 74 (+2) zakte hij naar de 33ste plaats (-6).

De overwinning in Zweden ging naar de Noord-Ier Jonathan Caldwell, die met een birdie op de slothole een ijzersterke 64 (-8) noteerde en met -17 een stevig target neerzette. De Spanjaard Adrian Otaegui bezweek onder de druk en maakte op de slothole zijn enige bogey van de dag, wat betekende dat hij genoegen moest nemen met een tweede plaats (-16). Beste dame werd de Engelse Alice Hewson, die met -15 het brons voor zich opeiste.

Caldwell veroverde in 2008 via Q-School een kaart voor de Europese Tour, maar speelde de afgelopen dertien jaar slechts 47 toernooien op ghet hoogste niveau. Hij verdiende zijn boterham vooral op de Challenge Tour en nog lagere circuits. En vandaag was het ineens raak.

'Het is een droom', stamelde de 37-jarige Noord-Ier. 'Het is een lange weg geweest, maar ik ben er eindelijk. Op mijn homecourse zullen ze wel helemaal gek worden. Open maar een rekening jongens en proost. Geniet ervan.'

Leaderboard

Challenge Tour

Na twee 'goede weken' waren er dit keer geen aansprekende Nederlandse resultaten op de Challenge Tour, maar onze zuiderburen namen het stokje over. De 22-jarige Kristof Ulenaers nam na de eerste ronde de leiding en gaf die niet meer uit handen. Uiteindelijk zette hij de rest van het veld met -19 op vijf slagen.

Daan Huizing speelde zich in Spanje steady (71-70-69-70) naar een 18de plaats (-8), waarmee hij op de jaarranking een plaatsje moest inleveren: hij staat nu vierde. Robbie van West miste de cut.

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport