Genen

Deze week spelen de zusjes Korda zij aan zij in het U.S. Open. Andy Houtkamp liet in zijn column in Golfers Magazine zijn licht schijnen over de getalenteerde zussen.

korda

Begin april won Hubert Hurkacz het tennistoernooi van Delray Beach. U denkt misschien dat er bij mij een steekje los is geraakt, nu ik begin te raaskallen over tennis in een prachtig golfmagazine. Nee, hoor. En als u de naam hoort van de verliezend finalist, dan gaat er misschien een golfbelletje rinkelen. De Poolse Hubert won namelijk in twee sets van Sebastian Korda. En dat is de zoon van voormalig (1998) Australian Open-winnaar Petr Korda. De appel valt dus niet ver van de boom, want deze jongeman kan net als vader, en moeder ook trouwens, aardig tennissen.

Ook zijn twee zusjes, Jessica en Nelly, zijn topsporters geworden. Golfers om precies te zijn. Jessica speelde al op haar vijftiende het U.S. Women's Open met haar vader Petr aan de tas. Ze werd achttiende in haar eerste grote toernooi. Haar zusje Nelly was vijf jaar later pas veertien jaar jong toen ze voor het eerst meedeed aan het U.S. Women's Open, ook met vader Petr aan de tas. Zij was toen de jongste deelneemster aan het U.S. Open ooit.

Jessica, nu 28 jaar, heeft ondertussen zes toernooien op haar naam weten te schrijven. Haar eerste en meest memorabele, in ieder geval voor de familie Korda, was het Australian Open in 2012 op Royal Melbourne. Vlak bij de plaats waar haar vader in 1998 zijn eerste en enige Grand Slam-titel in het enkelspel won.

Zusje Nelly, nu 22, is zo mogelijk een nog groter talent. Zij won al vier wedstrijden op de Amerikaanse tour en één op de Europese tour. Het is opvallend dat ook zij in de voetsporen van vader en zus treedt, want ook zij won het mooiste vrouwentoernooi in Australië, het Australian Open in 2019.

Om de cirkel dan maar helemaal rond te maken, ga ik terug naar het begin. Broertje Sebastian, die dus verliezend finalist was op het tennistoernooi van Delray Beach, heeft ooit wel een mooi tennistoernooi gewonnen: als 17-jarige won hij het Australian Open voor de jeugd. Toeval bestaat niet.

Ik hoop alleen dat ze met één ding niet in de voetsporen van vader Petr zullen treden. Aan zijn mooie carrière kwam een abrupt einde toen hij, als eerste tennisser ooit, gepakt werd op versterkende middelen. Dit dopinggebruik kostte hem in 1999 een schorsing van een jaar. Een schande die hij niet te boven kwam: kort na het uitspreken van de straf hing hij zijn tennisschoenen aan de wilgen.

Columns
  • Golfsupport