Joost Luiten: '2020 is een raar jaar'

De Europese Tour begint deze week na een maandenlange onderbreking eindelijk weer. Toch kijkt Luiten ook voorbij de wedstrijd in Oostenrijk. 'Jammer dat het KLM Open niet doorgaat, maar het kon niet anders.'

joost luiten

Na een over twee dagen verdeelde road-trip staat het seizoen voor Luiten - en vijf andere Nederlandse spelers - op het punt van herbeginnen. Een 'gewone' wedstrijd maar veel is anders in de eerste wedstrijd na de gedwongen onderbreking van enkele maanden.

'Met de auto is al anders ja, maar goed te doen hoor. Als je met het vliegtuig gaat ben je niet heel veel korter onderweg, alles bij elkaar. En aangezien we hier ook zelf voor ons vervoer moeten zorgen, is je eigen auto wel zo lekker eigenlijk', kijkt de Nederlandse nummer 1 terug op de rit die hem in negen uurtjes naar de Diamond CC bij Wenen bracht.

Het niet aanwezig zijn van courtesy cars is niet de enige aanpassing waar de spelers mee te maken hebben deze - en de komende - weken. De handleiding met alle regels besloeg tientallen pagina's maar ín de baan merk je er weinig van, concludeert Luiten de dag voor het toernooi begint.

'Je moet je laten testen natuurlijk, er staan overal pompjes, er zijn aangegeven looproutes en er staan overal bordjes dat je afstand moet houden van elkaar. Maar wanneer kom je nou dicht bij elkaar in de buurt op de golfbaan? Ja, met je caddie, maar Maarten en ik zijn hier al samen naar toe gereden dus dat zal het probleem niet zijn lijkt me. De wedstrijd zelf is gewoon zoals altijd, al kan je je ook afvragen waar je eigenlijk voor speelt. Er is geen Order of Merit en voor de wereldranglijstpunten hoef je het ook niet te doen hier. Maar ik heb heel veel zin om weer te beginnen hoor,' haast hij zich te zeggen, 'het heeft allemaal wel erg lang geduurd. Het is tijd weer aan de slag te gaan. Het wordt nog een flinke puzzel hoe ik de komende weken in ga delen, maar daar komen we wel uit. Eerst deze week maar'.

Terwijl Luiten onderweg was naar Oostenrijk, werd in Nederland de beslissing genomen het KLM Open, zijn KLM Open, alsnog af te gelasten. Een jammerlijke, maar logische beslissing, stelt de tweevoudig winnaar.

'Ik denk dat het niet anders kon nee. Als je alleen een vergunning krijgt voor een paar honderd man in de baan, dan weet je dat het niet gaat werken. Een toernooi als het KLM Open is er zeker ook voor het publiek dus als die allemaal niet kunnen komen... Er was eerst sprake van vijfduizend bezoekers per dag, daar had je nog mee uit de voeten gekund, maar de 250 waar nu sprak van was, had geen enkele zin. Heel jammer, maar wat ik zeg, de enig logische conclusie. Datzelfde geldt in zekere zin voor de Ryder Cup. Die wedstrijd is vooral zo mooi door het fanatieke publiek. Als die niet mogen komen, hou je niets over, dan wordt het een heel ander evenement. Logisch dus dat ze die er ook uit gaan halen. Het is een raar jaar, 2020'.

Tour
  • Golfsupport