Golfbanen sluiten de deuren

Maatregelen overheid raken ook golfwereld hard // Streep door competitie

tee

Zondagnamiddag kondigde de overheid, bij monde van de ministers Slob en Bruins, vergaande maatregelen aan om het oprukkende covid-19 virus een halt toe te roepen. Waar eerder onder meer al hogescholen en universiteiten sloten, blijven met ingang van maandag 16 maart alle scholen en sportclubs gesloten, terwijl horeca al vanaf zondagavond de deuren moest sluiten.

Onder sportclubs vallen ook golfbanen, hoe onlogisch die maatregel ook lijkt. Immers: in de buitenlucht, op een enorm terrein, in kleine groepen en zelfs eenvoudig alleen te beoefenen. Een pleidooi om de golfsport te ontzien was vorige week in Belgiƫ echter niet succesvol, en zal ook in Nederland niet het gewenste effect hebben. Sluiting dus, al is het bericht dat de NGF, de NVG en de PGA Holland verstuurden een 'advies' en bleek zondagavond al dat er banen zijn die maandag 'gewoon' de deuren openen.

In een gezamenlijke verklaring van de NGF, de NVG en de PGA Holland laten de drie belangrijkste stakeholders van de golfsport weten dat:

Nieuwe overheidsmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben grote consequenties voor de maatschappij en ook voor golf. Sportclubs moeten tot en met 6 april de deuren sluiten en al bestaande maatregelen worden tot die datum verlengd. Dit betekent onder meer dat de NGF Competitie in 2020 niet gespeeld kan worden.

Banen

De maatregelen van de overheid laten er geen misverstand over bestaan dat alle clubhuizen op golfbanen de deuren moeten sluiten. Wij adviseren clubs vooralsnog om ook de banen tot en met 6 april te sluiten. Vooralsnog gaan we er namelijk vanuit dat dit bedoeld wordt met de bepaling dat sportclubs de deuren moeten sluiten, mede omdat de overheid oproept om sociale contacten in het algemeen sterk te verminderen en om bijvoorbeeld anderhalve meter afstand tot andere personen te bewaren.

Georganiseerde en/of groepsactiviteiten

Afgelopen week al heeft de NGF na een oproep van de overheid al alle georganiseerde en/of groepsactiviteiten in maart afgelast. Dat is nu uitgebreid voor alle NGF-activiteiten tot en met 6 april. In navolging van NOC*NSF beveelt de NGF dringend aan dat clubs en banen ook alle georganiseerde en/of groepsactiviteiten annuleren, waar die ook gehouden worden. Georganiseerde en/of groepsactiviteiten zijn bijvoorbeeld golflessen, clinics, (oefen)wedstrijden en trainingen, maar ook overleggen, vergaderingen, diners en vieringen.

NGF Competitie

De NGF heeft na de aankondiging van deze nieuwe overheidsmaatregelen besloten om de voorjaarscompetitie voor 2020 af te gelasten. Door de nieuwe maatregelen is het niet meer haalbaar om de competitie in 2020 te laten plaatsvinden. De hoofdklasse zou eigenlijk aanstaande zaterdag al beginnen en de Dames Dinsdag Competitie op 31 maart. Die wedstrijden zijn afgelopen donderdag al afgelast in navolging van adviezen van de overheid en NOC*NSF. De hoop is dat de NGF Najaarscompetitie wel kan doorgaan.

Meewerken

De NGF, NVG, NGA en PGA Holland willen geen enkel risico nemen waar de gezondheid van golfers en andere mensen in het spel is en daarom is het verstandig dat golfbanen vooralsnog gesloten worden. Alle golfbanen en -clubs worden met klem opgeroepen om vanuit diezelfde gedachte te handelen, om de verboden van de overheid na te leven en de adviezen op te volgen. De NGF, NVG, NGA en PGA Holland benadrukken dat het belangrijk is dat de golfsector er alles aan doet om bij te dragen aan indamming van het coronavirus.

Onderhoud

Mede omdat het groeiseizoen begint is het belangrijk dat het onderhoud van golfbanen doorgaat. Greenkeepers worden daarbij opgeroepen om alle gezondheidsadviezen van het RIVM in acht te nemen, maar ook de adviezen van de overheid (bijvoorbeeld het verminderen van sociale contacten en het bewaren van afstand tot andere personen.

De berichtgeving over corona wordt voortdurend geactualiseerd. Houd deze pagina (ngf.nl/corona) daarom dagelijks in de gaten. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met de NGF, NVG, PGA Holland of NGA.