Luiten overklast The Dutch

Het was een golfdag zoals je die vaker wil hebben, maar niet vaak krijgt. Luiten betoverde The Dutch met een klassieke golfshow

Fantastisch. Geweldig. Wat een golf! Op Ziggo Sport KLM Open Radio kwamen de verslaggevers woorden te kort om de golfdag van Luiten te beschrijven.

Is het overdreven om halverwege het KLM Open de superlatieven uit de kast te halen voor het spel van de Nederlandse nummer 1? Was het gisteren de eerste acht, negen holes van de ronde niet een gevecht, vooral met zichzelf? 

Ja, dat was het. Maar waar hij gisteren op karakter de eerste helft van de ronde schadevrij doorkwam en pas daarna op stoom kwam, liet hij vandaag de hele ronde zien waarom hij met afstand Nederlands beste golfer is. Eentje ook die geniet als de verwachtingen het grootst is. Die juist dan kan uitblinken.

Want druk was het vandaag bij Luiten. Er zijn Majorzondagen waar het minder druk is bij de groep van de favorieten. En het massaal toegestroomde publiek kreeg waar het voor gekomen was. Birdies. Heel veel birdies. En opnieuw bleven bogeys van de kaart.

Het resulteerde in een ronde in 64 slagen, met een nieuw baanrecord en een forse sprong op het leaderboard.

'Ik denk dat als ik nog twee keer -7 maak dat ik dan wel win', lachte Luiten na afloop van zijn ronde op de vraag of hij nog wat aan ging passen in zijn spel voor het weekend. 'Het was gisteren aan het begin wat lastig, maar ik kon vandaag meteen vanaf het begin de lijn van de laatste tien holes van gisteren doortrekken. Het grote verschil was dat ik de ballen nu dichterbij de vlag sloeg. Gisteren had ik ook veel putts  voor birdie, maar dan lag de bal op tien meter. Daar kan er soms wel een van vallen, maar echte kansen zijn het niet. Vandaag gaf ik mezelf veel meer échte birdiekansen, en gelukkig benutte ik er daar ook meer van.'

Luiten maakte dus zeven birdies: de eerste liet lang op zich wachten en viel pas op hole zes, maar daarna trok Luiten door. Zeven en acht leverden ook winst op, net als elf en twaalf, en uiteindelijk zestien en achttien. Vooral de birdie op achttien zorgde voor een enorme kabaal op de baan: een hele lang putt met een enorme break verdween pardoes in de hole.

'Dat zijn de echte bonussen, die bal kan ik nog honderd keer putten zonder hem nog een keer te maken', grijnsde de Rotterdammer, die de drukte en het geluid niet was ontgaan. 

'Het was echt heel druk, maar ik vind dat altijd wel mooi. Je weet dat het in dit toernooi een gekkenhuis is en dat er veel mensen komen, maar ik lijk daar altijd extra energie uit te halen. Geen idee wat dat is, hoe dat kan, maar het is natuurlijk leuker als je zo'n putt maakt met zo'n reactie dan dat je ergens  op een hole staat waar alleen de marshal zijn bordje voor je opsteekt.' 

'Dit zijn de dagen waar je het voor doet, waar je hard voor traint. Zeker als je het dan hier kan laten zien. Dat ik een baanrecord maak is leuk, al heb ik geen idee of dat tot zondag houdt. Voor mezelf kan ik alleen proberen de lijn door te trekken. Wat ik zeg, als ik nog twee keer -7 maak...'

(Foto's: Golfsupport)