Over en Uit

Preview singles Ryder Cup 2016

Na een teleurstellende fourball-sessie op zaterdag is de 41ste Ryder Cup beslist. Punt uit. Europa staat drie punten achter - 9,5-6,5 - en heeft te weinig kwaliteit om net als vier jaar geleden op Medinah voor een stunt te zorgen.

In een ultieme poging om een doorbraak te forceren hanteert captain Darren Clarke de Torrance-Methode. De Schot zette in de Ryder Cup van 2002 op The Belfry zijn beste spelers voorin en hij verraste daarmee zijn Amerikaanse collega Curtis Strange die voor de traditionele aanpak had gekozen: je toppers achterin zetten om te zorgen dat zij in de spannende fase voor de broodnodige punten kunnen zorgen.

De strategie van Torrance werkte: Europa zette snel veel 'blauw' op het bord, kreeg het momentum, won vijf singles en behaalde 7,5 punten. Gevolg was een 15,5-12,5 zege op de Amerikanen.

Nu opent Europa met Rory McIlroy - om 18.04 Nederlandse tijd - en vervolgens treden Henrik Stenson, Thomas Pieters, Justin Rose, Rafa Cabrera Bello en Sergio Garcia in het strijdperk. Zij maakten de afgelopen dagen indruk.

Europa heeft 7,5 punten nodig om een 14-14 draw te bewerkstelligen en dus als titelverdediger de Ryder Cup te behouden. Team USA heeft niets aan een draw en moet minstens vijf punten behalen.

Davis Love en zijn Task Force vermoedden al wat Clarke van plan was. Patrick Reed (foto boven), Jordan Spieth, JB Holmes, Rickie Fowler, Jimmy Walker en Phil Mickelson nemen het op tegen bovengenoemd zestal. Maar team van Love heeft zoveel diepte, dat hij nog wel wat over heeft: Brandt Snedeker, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Matt Kuchar en Zach Johnson.

En Europa? De laatste zes spelers hebben over het algemeen zo zwak geacteerd, dat zij alleen maar dienen om de Amerikaanse feestvreugde - en die zal woest en soms ook ugly zijn - nog verder te verhogen. Dit kan wel eens de zwaarste nederlaag in decennia worden voor Europa. Faldo was in 2008 machteloos toen Amerika met 16,5-11,5 won. Voor zo'n debacle moet je nu weer vrezen.

Achteraf, vanavond laat dus, zal Darren Clarke een bak met kritiek over zich heen hebben gekregen, met name over de keuze van Kaymer en Westwood, die vijf keer speelden en vijf keer verloren. Maar wat had de man met vijf automatisch geplaatste rookies moeten doen? Hij koos terecht voor ervaren spelers en die hebben hem flink in de steek gelaten. Aan de andere kant is daar Thomas Pieters die de sterren van de hemel speelt en voor drie punten heeft gezorgd. Dat is ook deels de verdienste van Darren Clarke die de gok waagde en de Belg meenam. 

Het volledige schema ziet er zo uit:

Patrick Reed - Rory McIlroy 18.04 uur NL tijd

Jordan Spieth - Henrik Stenson 18.15 uur

J.B. Holmes - Thomas Pieters 18.26 uur

Rickie Fowler - Justin Rose  18.37 uur

Jimmy Walker - Rafa Cabrera-Bello  18.48 uur

Phil Mickelson - Sergio Garcia  18.59 uur

Ryan Moore - Lee Westwood  19.10 uur

Brandt Snedeker - Andy Sullivan  19.21 uur

Dustin Johnson - Chris Wood  19.32 uur

Brooks Koepka - Danny Willett  19.43 uur

Matt Kuchar - Martin Kaymer  19.54 uur

Zach Johnson - Matt Fitzpatrick 21.05 uur

Uitslagen en vanaf 18.04 uur Live Scoring Singles

Foto: Getty Images