Amerika wint Ryder Cup

Zinderende slotdag op Hazeltine

Als golf ooit reclame voor zichzelf maakte, dan was het wel zondag in Amerika. De marge van Amerika was ruim voor het ingaan van de singles, maar Europa was vast van plan zijn huid duur te verkopen. 

Het leverde een memorabele golfdag op.

Het eerste punt van de dag was voor Europa. Henrik Stenson en Jordan Spieth speelden een mooie partij met de Zweed het grootste deel van de dag als bovenliggende partij. Spieth wilde echter van geen opgeven weten, en ging zelfs zo ver om met blote voeten en al het water in te stappen nadat hij zijn bal daar op hole vijftien in had geslagen. Bij die actie bewoog zijn bal echter iets waardoor de partij op wat ongelukkige wijze eindigde. Al was op de overwinning van Stenson niets af te dingen. Niet veel later noteerde Spieth het eerste punt voor Amerika door Rory McIlroy met 1up terug te wijzen. 

De partij tussen de nummer 3 en de nummer 7 van de wereld was er echter wel een voor de geschiedenisboeken. Vooral de eerste acht holes was van een zelden (tot nooit) gezien niveau. Reed en McIlroy stonden na acht holes allebei op vijf onder par voor de dag, en de score was nog gelijk. Even leek het heel onvriendelijk te worden. Er werden net even te fanatiek vingers op monden gelegd, gewezen, geschreeuwd en gebogen. Het leek wel of beide spelers dat ook beseften en na een vriendschappelijk klopje op elkaars schouders was het ergste vuur geblust. Het niveau bleef echter hoog en het golf mooi, met dus de Amerikaan als uiteindelijke winnaar. 

Patrick Reed bezorgde Amerika het eerste punt en misschien al wel de morele knock out.

In de daaropvolgende partij was het Thomas Pieters die aan het langste eind trok. De Belgische debutant was ook zonder 'hulp' van Rory McIlroy niet onder de indruk van de omstandigheden. Het is niet overdreven te zeggen dat de Belg zonder zijn koppeling aan Lee Westwood in de eerste match, zomaar 5 uit 5 had kunnen scoren. Al is ook zijn 4 uit 5 ronduit indrukwekkend te noemen. J.B. Holmes kwam weliswaar snel 2up, maar had daarna feitelijk weinig in te brengen tegen de Belg die zijn uitverkiezing meer dan waard toonde.

Met de zege van Pieters, en kort daarna Rafael Cabrera Bello (3&2), hield het echter eigenlijk wel op.

Darren Clarke had zijn sterkste en meest in vorm zijnde spelers voorin gezet en inderdaad kwamen daar wel wat punten vandaan. Het was echter te weinig om het gat met Amerika te verkleinen. Zeker ook omdat de Amerikanen links en rechts lange putts bleven maken en gewoon beter speelden dan hun Europese tegenstanders. Mickelson speelde als herboren (10 birdies voor een -9) al leverde hem dat maar een half punt op in een prachtige wedstrijd met Sergio Garcia (9 birdies). Snedeker toonde meer emotie dan ooit en versloeg Sullivan met 3&1. Koepka liet geen spaan heel van Willett (5&4). En de Europeanen weigerden over het algemeen de kansen die ze wel degelijk kregen, te benutten.

Het scorebord kleurde steeds roder en er kwamen meer en meer punten op het bord voor Team USA. Uiteindelijk was het Ryan Moore die het beslissende punt op de borden bracht waarna het Amerikaanse feest kon beginnen. Dat het uiteindelijk 17-11 was voor de statistieken, al was het voor alle van tevoren gedane moeite mooi dat de overwinning ruim uitviel.

Sinds 1985 werden vijftien Ryder Cup's gespeeld, Amerika won er - inclusief deze - slechts vijf, en de zege op Hazeltine was de eerste na drie opeenvolgende nederlagen.

De task-force, het leger aan assistenten, het thuisvoordeel, maar vooral de diepte van het team en de drive van Reed, zorgden ervoor dat de gouden beker eindelijk weer eens in Amerikaanse handen kwam.

Hopelijk voor maximaal twee jaar...

Captain Davis Love III deed wat de laatste jaren maar zelden gebeurde voor Amerika: het goede team samenstellen.

Einduitslag

(Foto's: Getty Images)