Zinderende zaterdagmorgen op Hazeltine

Europa heeft het gat met Amerika opnieuw kleiner gemaakt. De ochtendsessie op Hazeltine was voor het blauwe team

Na de 4-0 van gistermorgen was Europa volgens sommigen al dood en begraven, zo eenvoudig lieten ze zich door Amerika wegzetten. Na de middagsessie gloorde echter weer hoop. Niet alleen stond het 5-3, er was ook nieuw elan in het team.

De grote vraag was hoe het zaterdagmorgen zou gaan in de foursomes die Amerika vrijdagmorgen zo glansrijk had gewonnen. Zou Europa last hebben van de pijnlijke pak slaag in de ochtendsessie gisteren of hadden ze die in de middag al van zich afgeschud?

Het antwoord was luid en duidelijk. Europa had negen last van, speelde als herboren, en kreeg de opnieuw vervelende Amerikaanse fans behoorlijk stil. Aan het eind van de vier partijen stond er een perspectief biedende 6,5 tegen 5,5 op de borden na vier geweldige golfpartijen.

In de eerste partij waren Rory McIlroy en Thomas Pieters opnieuw aan elkaar gekoppeld. Gistermiddag bewezen de Belg en de Noord-Ier een uitstekend team te vormen, en zaterdagmorgen was dat niet anders. Direct vanaf de eerste hole ontspon zich een geweldige golfpartij met birdies over en weer, maar vooral ook met Europa als bovenliggende partij. Zowel Pieters als McIlroy droegen hun steentje bij aan de uiteindelijke 4&2 zege op het duo Mickelson/Fowler.

De tweede partij ging verloren voor Team Europe. Brandt Snedeker en Brooks Koopka namen direct het initiatief, lieten Europa na de turn weer terugkomen in de wedstrijd, maar maakten het met drie gewonnen holes op dertien, vijftien en zestien gedecideerd af: 3&2.

In de wedstrijd tussen Jimmy Walker en Zach Johnson tegen Justin Rose en Chris Wood, bleef het land spannend. Europa stond met vijf holes te spelen ruim voor, maar ook nu maakten de Amerikanen late birdies om de wedstrijd spannend te houden. Uiteindelijk kwamen ze echter net te kort en was het Europa dat er met de winst vandoor ging: 1up.

De laatste wedstrijd was misschien wel de spannendste, al zag het daar lang niet naar uit, Patrick Reed en Jordan Spieth vormden opnieuw een ijzersterk duo en namen al snel afstand van het Spaanse duo Garcia en Cabrera Bello. Met zes holes te gaan stonden de Amerikanen maar liefst vier holes voor en leek het een kwestie van tijd voor ze een volgend punt aan het Amerikaanse totaal toe gingen voegen. 

Het liep echter anders. De Spaanse furie ontwaakte, de Amerikanen wankelden, en hole na hole werd teruggepakt door Europa. Zoveel dat de laatste hole A/S werd begonnen. En omdat beide teams een putt van iets meer dan een meter maakten voor hun par, werd de hole en daarmee de partij gedeeld.

Jordan Spieth kan niet geloven dat er weer een hole wordt teruggegeven aan Europa.

Na drie van de vijf onderdelen is het verschil tussen de twee teams slechts één punt. De Amerikanen verzamelden er tot nu toe 6,5, Europa heeft er 5,5.

Zaterdagavond (Nederlandse tijd) staan de fourballs op het programma. Darren Clarke voerde veel wijzigingen door om ook vandaag iedereen aan het spelen te krijgen, maar liet wel zijn eerste team intact. Thomas Pieters en Rory McIlroy vormen opnieuw een duo en daarmee speelt de Belg alle wedstrijden van zijn eerste Ryder Cup.

Leaderboard

Foto's: Getty Images