Amerika herpakt initiatief

Met nog een sessie te spelen staat Amerika comfortabel voor in de Ryder Cup
@media (max-width: 679px){#fig-65e6c11499d81 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c11499d81 img{#fig-65e6c11499d81 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e6c11499d81 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c11499d81 img{#fig-65e6c11499d81 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e6c11499d81 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c11499d81 img{#fig-65e6c11499d81 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e6c11499d81 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c11499d81 img{#fig-65e6c11499d81 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Het was bij tijd en wijle ronduit vijandig in Chaska waar op de Hazeltine Golf Club de fourballs werden gespeeld. Meer dan eens vond het publiek het nodig om spelers van Europa te storen in de voorbereiding van de swing en de beledigingen waren niet van de lucht. Het ging zelfs zo dat Rory McIlroy zich halverwege de ronde genoodzaakt zag de beveiliging in te laten grijpen en een toeschouwer liet verwijderen. De vice-captains van Amerika, zelfs Jack Nicklaus, deed een oproep aan de fans zich normaal te gedragen. Het mocht niet baten. Al zou het teveel eer zijn de achterstand toe te schrijven aan het publiek. Europa presteerde zaterdagmiddag gewoon ondermaats.

De fourballs waren nog wel zo goed begonnen.

Darren Clarke wijzigde zijn team voor de middagsessie opnieuw, maar liet zijn openingsduo intact. Rory McIlroy en Thomas Pieters bewezen zich opnieuw als een uitstekend duo en lieten in de confrontatie van de longhitters weinig heel van Brooks Koepka en Dustin Johnson. Halverwege de wedstrijd stond de Noord-Iers / Belgische combinatie al 4up. En hoewel ze Amerikanen op de back-nine nog wel terug lieten komen bereikten ze hole 18 niet. Met 3&1 won Europa zijn eerste punt van de middag, het derde punt alweer van de spectaculaire combinatie van de rookie en en de nummer drie van de wereld.

McIlroy Pieters
Thomas Pieters en Rory McIlroy vormden opnieuw een gouden duo.

Helaas kon de rest van het team niet volgen en het waren vooral de wildcards van Clarke die de captain lieten zitten want Kaymer en Westwood speelden onder hun kunnen. De twee mannen die op basis van hun ervaring in het toernooi een uitnodiging ontvingen, stelden opnieuw teleur. 

Westwood begon nog wel goed en maakte enkele lange putts in de spannende partij tegen Holmes en Moore, maar verzandde in de loop van de ronde in matig spel en ook landgenoot Willett kon het schip niet in de vaart houden. Op de laatste hole leek een half punt alsnog binnen te halen na een prachtige approach van Westwood, maar zijn korte putt viel niet waardoor Amerika de volle winst in de schoot geworpen kreeg.

Lee Westwood
Lee Westwood kon het halve punt de hole bijna inblazen, maar putte en miste.

Ook het duo Kaymer/Garcia moest de volle winst aan Amerika laten. Door een paar gemiste putts kwamen Mickelson en Kuchar al snel op voorsprong, en hoewel het Spaans/Duitse duo zijn best deed, konden ze het gat niet dichten. Garcia miste kansen op de green, waar Mickelson ze juist benutte. Met 2&1 ging de winst naar de routinier Mickelson en de Amerikaanse captains pick Kuchar

De vierde en laatste partij ging opnieuw tussen het in ere herstelde duo Justin Rose en Henrik Stenson tegen Jordan Spieth en Patrick Reed. Vooral de laatste speelde een geweldige partij en zorgde er kort voor de turn eigenhandig voor dat Europa op flinke achterstand werd gezet door in een tijdsbestek van vier holes drie birdies en een eagle te maken. Met 2&1 ging ook dit punt naar Amerika.

Patrick Reed
Patrick Reed speelde ijzersterk.

In de singles wachten zondag mooie partijen, waarbij de golfwereld vooral uit zal kijken naar de eerste partij waarin de twee 'playing captains' het tegen elkaar opnemen. Rory McIlroy en Patrick Reed kunnen allebei de toon zetten voor de rest van de middag.

Thomas Pieters - de enige rookie die alle wedstrijden speelde voor Europa - speelt in de derde partij tegen J.B. Holmes. Gelet op de stand in de wedstrijd en de vorm van enkele van zijn collega's een plek in het veld waar het geheid spannend gaat worden.

Europa gaat de slotdag in met een achterstand van drie punten: 9.5 tegen 6.5. Dat is een kleiner verschil dan vier jaar geleden op Medinah waar zich zondagmiddag vervolgens het Miracle of Medinah voltrok. We mogen dus blijven Hopen op Hazeltine maar dan moet er wel wat gebeuren. Captain Clarke geloofde er in elk geval nog in: We hebben heel wat werk te verzetten morgen, maar het is eerder gedaan en vanuit slechtere positie. We moeten in onszelf blijven geloven.' 

Leaderboard

(Foto's: Getty Images)

Laatste nieuws