Toch de indiaan...

Tijdens het U.S. Open had maar liefst de helft van de spelers uit de top-10 van de wereld een Spider Tour putter in de tas.

Tijdens het U.S. Open had maar liefst de helft van de spelers uit de top-10 van de wereld een Spider Tour putter in de tas. Dat is TaylorMade wel gewend met zijn drivers, maar met 'the flat stick' hadden ze nooit zo'n succes.

Het begon allemaal met Jason Day, die in 2016 geweldig stond te putten met de opvallende rode mallet. Dustin Johnson volgde zijn voorbeeld en loste de Australiër af als nummer-1 van de wereld. De (sneeuw)bal begon te rollen en steeds meer topspelers (waaronder ook Joost Luiten) keken of er voor hen ook voordeel was te behalen met deze club.

Vervolgens won Sergio Garcia er zijn eerste Major mee, speelde Jon Rahm zich de top-10 van de wereld in en besloot ook Rory McIlroy te proberen of de Spider Tour misschien de oplossing was voor zijn problemen op de green.

Op het hoofdkwartier van TaylorMade knalden de champagnekurken.

Maar voor de glazen leeg waren, werd weer eens duidelijk hoe relatief succes is: vier van de vijf Spider Tour's misten in het U.S. Open kansloos de cut en het leaderboard van het tweede Major van het jaar werd – als vanouds – gedomineerd door Scotty Cameron putters.

Dat betekent natuurlijk niet dat de Spider Tour een slechte putter is. Verre van. We zouden hem de doorsnee clubgolfer misschien niet aanraden (in de grote equipmentest van Golfers Magazine 5 ontdekten we dat een oplijnstreep ontbreekt en hij voor een mallet wel heel erg toe-hang is), maar hij werkt overduidelijk prima voor tourspelers. Tot ze er te veel putts mee gaan missen...

Want als de indiaan geen vertrouwen meer heeft in zijn pijl, probeert hij een nieuwe... zeker als hij gratis een nieuw exemplaar kan uitzoeken.

Rory bleef ook met de Spider Tour stuntelen op de green en werd afgelopen weekend – vóór zijn derde ronde – op de oefengreen gespot terwijl hij vijf nieuwe putters stond uit te proberen. De Spider Tour ging op de strafbank, maar zijn vervanger deed het zo mogelijk nóg slechter: McIlroy verloor in de statistiek Strokes Gained Putting ruim anderhalve slag op de rest van het veld.

Ik ben benieuwd wat er volgende week in zijn tas zit...

Ik ben net als Rory. (Tenminste, als je het talent, de swing, het lijf, de bankrekening en de rest buiten beschouwing laat, en alleen kijkt naar zijn problemen op de green.) Als de putts niet vallen, pak ik een andere putter uit de schuur of vraag ik een testexemplaar van het nieuwste model aan – die luxe heb je als equipmentredacteur.

Collega M. kijkt altijd jaloers naar die nieuwe clubs – hij heeft zelfs een paar maanden tevergeefs geprobeerd om rechts te leren swingen, zodat hij ze ook kan gebruiken – maar stiekem weten we allebei dat hij met zijn ruim vijf jaar oude model meer putts maakt dan ik – wat voor technologisch wonder ik ook in de tas heb.

Het is pas zijn tweede putter in een bijna twintigjarige carrière en het lijkt wel of die loyaliteit wordt beloond. En als het toch even niet loopt, zet hij de putter niet op de strafbank, maar haalt hij zijn schouders op, geeft hij 'm een aai over zijn clubhoofd en krijgt hij gewoon weer een nieuwe kans. Kijk, dat is een indiaan met zelfkennis.

En ik? Ik rolde er vrijdag een putt van zeven meter in en miste niet één puttje van binnen de meter, dus ik zweer bij een PING putter... sowieso voor de komende twee weken.

(FC)

Ook Joost doet het tegenwoordig met de Spider Tour.

(Foto's: Getty Images)