PGA Championship: De staart en het venijn

Kevin Kisner gaat in de 99ste editie van het PGA Championship na 54 van 72 holes aan de leiding.

Kevin Kisner gaat in de 99ste editie van het PGA Championship na 54 van 72 holes aan de leiding, maar met elf spelers op vijf slagen of minder van de leiding is het nog volledig onduidelijk wie het laatste Major van 2017 gaat winnen.

De 33-jarige Kisner speelde de derde ronde op de par-71 baan van de Quail Hollow Club bij Charlotte, North Carolina in 72 slagen om op een totaal van 206 (-7) te komen.

Hij heeft een slag voorsprong op zijn landgenoot Chris Stroud (71 op zaterdag) en de Hideki Matsuyama (73), die de eerste Japanner kan worden die een Major heeft gewonnen.

Ben je zo halverwege de tweede negen van een laatste ronde in staat om het aantal kanshebbers te reduceren, dan dat is op Quail Hollow niet het geval. De laatste drie holes, een par-4, een par-3 en een par-4, zijn zo moeilijk, dat de huidige bijnaam eigenlijk verkeerd is.

Ze worden de Green Mile genoemd, maar de Black Mile of de Red Mile zou veel passender zijn.

Kisner leidt nog, maar hij eindigde double bogey-par-bogey. Stroud noteerde bogeys op zeventien en achttien en Jason Day, winnaar in 2015 kreeg na een birdie op zestien – om naar -5 te gaan – een bogey en een viervoudige bogey aan zijn broek.

Matsuyama hield zich staande door met drie parren te eindigen.

Zaterdag maakten de 65 spelers die de cut hadden gehaald 51 bogeys, achttien double bogeys en vijf triples bogeys of erger.

De achttiende, een hole van 452 meter had een gemiddelde score van 4,6. Daarmee was de slotholes de moeilijkste van de dag. Van de drie par-5’en van Quail Hollow hadden er twee een lagere gemiddelde score dan achttien.

Als er na de 72 reguliere holes twee of meer spelers gelijk staan – en dat is niet onwaarschijnlijk – dan wordt een minironde van drie holes gespeeld: zestien, zeventien en achttien…

Kevin Kisner en Chris Stroud slaan zondag om 20.45 uur Nederlandse tijd af en ze doen dat in de wetenschap dat sinds het PGA Championship in 1958 een strokeplaytoernooi werd de leider na 54 holes in 34 van de 59 gevallen wist te winnen.

Volledige stand en vanaf 14.15 uur Live Scoring

Foto boven: de spanning en de inspanning zijn van het gezicht van Kevin Kisner af te lezen (Getty Images)