IJzersterke start Luiten

Sterk slot openingsronde goed voor topnotering op Valderrama

Lang zag het er naar uit dat de openingsronde in Spanje van Joost Luiten in orde, maar niet spectaculair zou worden.

Op de lastige smalle baan begon de Nederlander met acht parren en één birdie op zijn eerste negen, en na elf holes was hij zelfs weer terug bij af door een bogey op de par-4 tweede.

Luiten noemt de baan bij Sotogrande niet voor niets een van de banen waar hij graag speelt en dat bewees hij nog eens nadrukkelijk met een sterke eindsprint.

Vanaf de derde hole tot en met hole negen (zijn twaalfde tot en met achttiende) kleurde de kaart van de Nederlander vooral rood. Luiten maakte par op de par-4 vijfde en negende, maar maakte op de andere holes keer op keer birdie. Zowel op drie, vier, zes, zeven én acht won hij een slag waardoor hij omhoog schoot op het leaderboard.

Van de tee was de nummer 102 van de wereld sterk, maar het waren vooral zijn ijzers naar de green die hem in het zadel hielpen. Waar hij vorige week na afloop van het Italiaans Open nog baalde van zijn spel op de greens, gaf hij zichzelf in de eerste ronde op Valderrama niet eens de kans in die positie te komen.

Op vrijwel elke hole waar hij birdie maakte, legde hij zijn approach zó dicht bij de hole, dat missen een grotere prestatie zou zijn geweest. Het leverde hem uiteindelijk een meer dan keurige 66 (-5) op, wat bij het verlaten van de baan - en met nog niet eens alle spelers onderweg - goed was voor de samen met gastheer Sergio Garcia (vooralsnog) gedeelde koppositie. 

Later meer 

Leaderboard

Hoogtepunten ronde van Luiten via Ziggo Sport

(Foto: Getty Images)