Sterke start Luiten in Engeland

Nederlander hoog op leaderboard in flagshipevent

joost luiten

De regie van de Europese Tour nam Joost Luiten maar weinig in beeld op de eerste dag van het BMW PGA Championship. De eveneens in de middag gestarte 'grote namen' genoten voorrang, terwijl de Nederlandse nummer 1 op basis van zijn spel zeker ook eerder 'airtime' verdiende dan de late (gemiste putts) die in beeld werden gebracht.

Met twintig spelers uit de top-50 van de wereld in het veld - waarvan vier uit de top-10 van de worldranking - was het niet zo heel gek dat de camera's vooral op de Rose's, Reed's en Casey's van de wereld gericht bleven, maar wie het leaderboard in de gaten hield, zag al snel dat ook Joost Luiten aan een uitstekende ronde bezig was.

De twee holes-in-one die op enig moment achter zijn naam stonden (op de par-4 zes en negen) bleken zoals te verwachten was invoerfoutjes, maar de birdies die de nummer 89 van de wereld maakte, klopten wel degelijk.

Voor de turn maakte Luiten er vier - op drie, vier, vijf en acht - en toen hij er ook nog een maakte op de twaalfde, stond hij zelfs even gedeeld vierde, twee slagen achter koploper Matt Wallace (-7).

Dat Luiten uiteindelijk 'genoegen' moest nemen met de gedeeld vijfde plaats was het directe gevolg van twee opeenvolgende bogeys op vijftien en zestien waar hij putts voor par van iets meer dan twee meter niet wist te maken.

Met nog een birdie op de par-5 achttiende tot besluit verliet Luiten de baan met een score van -4 achter zijn naam, goed voor de gedeeld vijfde plaats in het sterk bezette toernooi van de Rolex Series.

Het is overigens niet de hoogste klassering van een landgenoot na de eerste dag van het toernooi op Wentworth. In 1998 stond Chris van der Velde na achttien holes op de derde plaats, om de tweede dag sterk terug te vallen dankzij een ronde in 75 slagen. 

Het is voor Luiten te hopen dat hij vrijdag wel in staat is de lijn van donderdag door te trekken op een zonovergoten West Course waar de hoogst geklasseerde speler in het veld met +4 in gevaar is de cut te missen. Rory McIlroy opende sterk, maar was over de laatste elf holes zeven boven par en staat na een 76 vooralsnog ruim buiten de cutline.

Leaderboard

Tour
  • Getty Images