Luiten besluit Dubai Classic met off-day

Slechtste score in jaren voor Nederlandse nummer 1

joost luiten

Je moet heel wat toernooien terug om een slechtere score te vinden dan de 79 die Luiten in de laatste dag van de Dubai Desert Classic op de borden bracht. In mei 2016 had Luiten in het Dubai (!) Duty Free Irish Open nog net een slag meer nodig, maar daarna kwam hij nooit meer tot een vergelijkbare score.

Dat het op de baan waar hij volgens eigen zeggen 'een beetje een haat-liefde verhouding' mee heeft, weer zover kwam was het gevolg van een dag waarop alles net de verkeerde kant opviel. In lastige omstandigheden - er stond een gemene woestijnwind - ging het daardoor hard de verkeerde kant op voor de Nederlandse nummer 1.

Op de eerste hole leverde Luiten zijn eerste slag in, al won hij die twee holes later alweer terug met (wat later bleek) zijn enige birdie van de dag. Elke gedachte aan een goede finish viel in een paar holes tijd echter volledig uit elkaar. Op hole vijf, zes en zeven werd een bogey genoteerd en op hole negen zelfs een dubbele bogey.

Dat er op de weg terug naar het clubhuis nog maar twee slagen in werden geleverd mocht niet meer baten. Met een slotronde in 79 slagen kwam hij uit op +8 voor het toernooi, een score die hem niet meer dan de 66ste plaats opleverde.

Dat die hoge score niet alleen 'eigen schuld' was, lieten de overige scores ook zien. Maar liefst zes spelers noteerden tachtig slagen of meer en de onvoorspelbare wind maakte het spelen in de woestijn een hachelijke onderneming. Slechts vijftien spelers tekenden voor een slotronde onder par, en de man met de (gedeeld) laagste score van de dag zag die score beloond met een eerste zege op de Europese Tour, al had Lucas Herbert daar wel een verlenging voor nodig tegen de Zuid-Afrikaan Christiaan Bezuidenhout die op de tweede extra hole het hoofd moest buigen. 

Opvallend: Sebastian Soderberg ging als eerste speler in zijn eentje de baan in en bedacht dat het leuk zou zijn om te kijken hoe snel hij rond zou kunnen komen. Hardlopend had hij voor zijn ronde in 75 slagen slechts 96 minuten nodig. Een record op de Europese Tour.

Leaderboard

(Later meer)

Tour
  • Golfsupport