Flitsende start Van der Vaart

Evenaring baanrecord zorgt voor koppositie

De opdracht voor Jurrian van der Vaart is duidelijk in het laatste reguliere toernooi van het seizoen. Alleen bij winst of een tweede plaats in Dubai plaatst hij zich nog voor de Grand Final volgende week in Oman - en stroomt hij direct door naar Final Stage van Qualifying School. Een pittige opgave, zeker gelet op het feit dat de nummer 96 van de Order of Merit dit jaar nog niet verder kwam dan een vijfde plaats.

Het toernooi is nog lang, maar op de eerste dag van het Ras al Khaimah bewees de Breukelenaar dat niets onmogelijk is in de sport. Nadat hij zijn laatste ronde in het Spaans Open van enkele weken geleden rondging in een foutloze 64, opende hij zijn volgende toernooi met exact dezelfde score, en ook nu stond er geen enkele bogey (of erger) op de kaart.

Van der Vaart maakte op Al Hamra GC zes birdies en een eagle op de par-5 veertiende, voor een 64. Die score, -8, was een evenaring van het baanrecord en goed voor de voorlopige leiding in de Verenigde Arabische Emiraten. 

'Ik speelde goed, stond de bal heerlijk te raken en ik maakte een paar lekkere putts. Ik heb hard gewerkt met mijn coach om foutjes die in je spel sluipen als je veel speelt eruit te halen. Tegelijkertijd moet je niet doorslaan in je voorbereiding. Je moet voorkomen dat je elk bal perfect wil slaan, al was het maar omdat perfectie niet bestaat in golf', zei Van der Vaart na afloop van zijn ronde tegen de redactie van europeantour.com.

Daan Huizing is de enige andere landgenoot die ook onder par speelde in de eerste ronde. De nummer drie van het Foshan Open staat met -2 rond de 25ste plaats, terwijl Maarten Lafeber en Reinier Saxton rondgingen in level par.

Voor Darius van Driel eindigde de eerste ronde in mineur. Dat hij in +3 door de turn ging was nog tot daar aan toe, maar de negen (!) die hij maakte op de par-5 achttiende zorgde ervoor dat hij op het leaderboard nauwelijks nog mensen achter zich heeft. 

Leaderboard

(Foto: Golfsupport)