Shinkwin leidt de dans

De late starters hadden het op een winderige International een stuk lastiger dan de ochtendspelers, en de leider van het 100ste KLM Open luistert naar de naam Calum Shinkwin... of heeft James Morisson nog een verrassing in petto?

Shinkwin leidt de dans

Shinkwin heeft door ziekte en een rugblessure sinds The Open in juli geen cut meer gehaald, maar de 26-jarige Engelsman maakte vanmorgen optimaal gebruik van de ideale omstandigheden op The International: zon, nauwelijks wind en plaatsen.

Dankzij een eagle, vijf birdies en slechts één bogey kwam Shinkwin tot een 66, waarmee hij na de eerste ronde een slag voorsprong heeft op een grote groep achtervolgers op -5.

Van de publiekstrekkers had Sergio Garcia de beste start. De Spanjaard speelt pas voor het eerst in Nederland en liet weten zijn naam graag naast die van landgenoten Ballesteros, Olazábal, Jiménez en Fernández-Castaño op de bokaal te zien staan. Met een 68 (-4) is de eerste stap daarvoor in ieder geval gezet.

Hetzelfde geldt voor Joost Luiten (-3), die dankzij een briljante tweede negen in dertig slagen (-6) keurig in de top vijftien staat, net als landgenoten Rowin Caron (-4), Reinier Saxton (-3). en titelverdediger Ashun Wu (-3).

In de loop van de middag stak de wind op en liet The International zijn tanden zien. Op de open golfbaan had de wind vrij spel en met de verhoogde greens en steile run-off area's liepen de scores snel op. Ter vergelijking: de beste score van de ochtend was -6 en die van de middag -3 (op één uitzondering* na, maar daarover later meer).

Het grootste slachtoffer daarvan was Martin Kaymer (77). De tweevoudig Majorwinnaar maakte maar liefst vijf bogeys en een double bogey, waarmee hij in de staart van het veld te vinden is. Ook Matt Wallace (75) moet morgen uit een heel ander vaatje tappen om de cut te halen.

Lee Westwood (70), Thomas Pieters (71) en Patrick Reed (72) hielden de boel ondanks de lastige omstandigheden beter bij elkaar, al ging dat regelmatig met kunst- en vliegwerk.

'Belachelijk', omschreeft Pieters zijn ronde. 'Ik heb werkelijk geen idee hoe ik onder par ben gebleven. Ik heb maar drie fairways en zes greens weten te vinden, maar mijn scrambling wat top. De chipcompetities van vroeger op Capelle hebben duidelijk hun nut gehad.

En dan heb je altijd een speler die juist in de wind zijn beste spel laten zien. James Morrison is de eerder genoemde uitzondering, die volgens zijn scorekaart op een windstille baan lijkt te spelen.

De Engelsman begon met een bogey op hole twee, maar heeft intussen al zeven birdies gemaakt – waarvan vier op rij vanaf hole elf. Hij lijkt de enige die zijn landgenoot Shinkwin nog kan bedreigen als overnight leader.

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport