Deze Week: Spanning voor Oranje in China

Challenge Tour-spelers hebben kansen nog in eigen hand … Week van beslissingen in Portugal ... Japanse primeur PGA Tour ... Dewi Weber speelt kwalificatiemarathon in North Carolina

Darius van Driel

Challenge Tour

Toernooi: Foshan Open

Data: 24 – 27 oktober 2019

Baan: Foshan Golfclub, Shishan Town, Nanhai District, Foshan (Chi)

Lengte: 6.508 meter

Par: 72

Prijzengeld: $ 500.000

Nederlanders: Darius van Driel, Daan Huizing, Lars van Meijel en Wil Besseling

Laatste 5 toernooien Van Driel: mc-45-mc-10-38

Laatste 5 toernooien Huizing: 25-mc-46-5-mc

Laatste 5 toernooien Van Meijel: 58-49-1-36-mc

Laatste 5 toernooien Besseling: 14-37-mc-16-3

Winnaar in 2018: Victor Perez (Fra)

Laatste winnaars: 2018 – Victor Perez (Fra), 2017 – Oliver Farr (Wal), 2016 – Marcus Armitage (Eng), 2015 – Borja Virto (Spa), 2014 – Jason Palmer (Eng)

Bijzonderheden: De uitgangspunten van de Nederlanders, aan de hand van hun huidige positie op de ranglijst van de Challenge Tour: Darius van Driel (foto boven) is twaalfde, Lars van Meijel vinden we terug op plaats zestien, Daan Huizing staat negentiende en Wil Besseling steeg afgelopen week naar de twintigste positie.

Met andere woorden: er bestaat een kans dat we in 2020 een speler (Luiten) op de Europese Tour hebben die mogelijk via de jaarranking gezelschap krijgt van een tot en met vier collega’s van de Challenge Tour. Wat er mogelijk op de Qualifying School gebeurt, is weer een ander verhaal.

Na het Foshan Open is er even vrijaf voor de beste 45 van de ranking op Mallorca (7 – 10 november) meedoen aan de Grand Final. En dan weten we ook welke vijftien spelers een tourkaart voor het seizoen 2020 krijgen overhandigd – en wie naar de laatste fase van de Qualifying School moet. Die vindt van 15 – 20 november plaats op de Lumine Golfclub bij het Spaanse Tarragona.

Vanaf donderdag 2.00 uur Live Scoring via website Europese TourEuropese Tour

Toernooi: Portugal Masters

Data: 24 – 27 oktober 2019

Baan: Victoria Golf Course, Vilamoura, Algarve (Spa)

Lengte: 6.574 meter

Par: 71

Prijzengeld: € 1.500.000

Punten voor de Road to Dubai: 2.750

Mooie namen: Martin Kaymer, Eddie Pepperell, Lee Westwood, Matt Wallace, Lucas Bjerregaard, George Coetzee, Padraig Harrington en Chris Wood

Winnaar in 2018: Tom Lewis (Eng)

Winnaars laatste vijf jaar: 2018 Tom Lewis (Eng)– Tom Lewis (Eng), 2017 – Lucas Bjerregaard (Den), 2016 – Padraig Harrington (Ier), 2015 – Andy Sullivan (Eng), 2014 – Alexander Levy (Fra)

Nederlanders: Geen

Televisie: Ziggo Sport Golf zendt alle dagen live uit. Donderdag en vrijdag van 12.30-14.30 uur en van 16.30-19.30 uur. Zaterdag van 14.00-19.30 uur en zondag van 13.30-18.00 uur

Bijzonderheden: Aan een kant is het jammer dat Joost Luiten na zijn goede spel in het weekeinde van het Open de France niet doorreist naar Portugal. Wie weet wat daar mogelijk was geweest.

Aan de andere kant is het goed dat hij nu een weekje rust heeft voor het HSBC Champions in China wordt gespeeld.

Het Portugal Masters staat vooral in het teken van plaatsing voor de eerste wedstrijd van de Final Series in Turkije (7 – 10 november) en het behoud van de tourkaart voor 2020.

Om niet terug te moeten naar de Qualifying School moet je na het kampioenschap op de Victoria Course in de top-117 van de Order of Merit (Race to Dubai) staan. Normaal gesproken zou het om de top-110 moeten gaan, maar er staan een paar spelers op de ranglijst die niet als lid van de Europese Tour staan aangemerkt.

Wie aan het Turkish Airlines Open mee wil doen, zal zondagavond in de top-70 dienen te staan.

Die twee cruciale aspecten van het Portugal Masters betekenen dat er nogal wat nerveuze mannen aan de start zullen komen op de waterrijke course, waar je over het algemeen laag moet en ook kan gaan om in de top van het klassement te eindigen. Oliver Fisher bewees dat in 2018, toen hij hier als allereerste speler op de Europese Tour een 59 liet noteren.

Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

 

PGA TourToernooi: Zozo Championship

Data: 24 – 27 oktober 2019

Baan: Accordia Golf Narashino CC, Chiba (Jap)

Lengte: 6.438 meter

Par:  70

Prijzengeld: $ 9.750.000

Mooie namen: Justin Thomas, Hideki Maruyama, Rory McIlroy, Patrick Reed, Paul Casey, Tommy Fleetwood, Shane Lowry en Tiger Woods

Nederlanders: geen

Winnaar in seizoen 2018-2019: Nieuw toernooi

Televisie: Ziggo Sport Golf zendt alle dagen rechtstreeks uit. Donderdag en vrijdag van 4.00-9.00 uur. Zaterdag van 4.30-8.30 uur en zondag van 3.30-7.30 uur

Bijzonderheden: De PGA Tour vervolgt de Asian swing met zijn allereerste toernooi in Japan. En dan staat volgende week ook nog eens het eveneens lucratieve HSBC Champions in Shanghai op het programma.

Net als vorige week in Zuid-Korea is er sprake van een klein veld: 78 spelers.

In Zuid-Korea zei Brooks Koepka dat er wat hem betreft geen ‘strijd’ is tussen hem en Rory McIlroy: ‘Sinds ik op de PGA Tour speel, heeft McIlroy geen enkel Major gewonnen.’

Wie zich op een duel tussen de twee in Japan had verheugd, is er slecht nieuws. Brooks Koepka’s knieblessure is nog niet goed hersteld. Vorige week trok de Amerikaan zich tijdens het toernooi in Zuid-Korea terug en hij komt niet in actie in het Zozo Championship.

'Brooks heeft geen ongelijk’, reageerde McIlroy maandag. ‘Hij is de laatste jaren de beste speler van de wereld geweest. Vier Majors. Ik denk niet dat hij mij er aan hoefde te herinneren dat ik er al weer een tijdje niet een heb gewonnen. Ik mag Brooks. Hij is een geweldige vent.’

Tiger Woods speelt deze week in Japan zijn eerste toernooi sinds het Tour Championship en een ingreep aan zijn knie, eind augustus. Hij speelde maandag op de baan van het Zozo Championship een skinsgame en vertelde dat zijn geopereerde knie hem geen last meer oplevert.

En dan nog dit: de parkbaan heeft op elke hole twee greens: een voor de zomer en een voor de winter. De PGA Tour heeft een keuze moeten maken en op het overzicht van de course op de site van het Zozo Championship kun je per hole zien welke green in het spel is.

Vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring via website PGA TourLPGA Tour

De eredivisie van het damesgolf blijft voorlopig in het Verre Oosten. Deze week staat van 24 – 27 oktober het met twee miljoen dollar gedoteerde BMW Ladies Open op het programma. Het decor voor dit kampioenschap wordt gevormd door de LPGA International Busan Golfclub in Zuid-Korea.

Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour

Op woensdag 23 oktober begint in North Carolina de Qualifying School die uit twee 72-holes toernooien bestaat. De eerste wordt gespeeld op Pinehurst No. 6 en de tweede - van 30 oktober - 2 november - op Pinehurst No. 9.

Anne van Dam slaagde vorig jaar voor dit 144-holes examen. Dewi Weber redde het niet, maar ze krijgt nu een herkansing.

Er is een cut na zes ronden en de beste 45 van het eindklassement krijgt een startbewijs voor de LPGA Tour van 2020.

Meer informatie en scoring via website LPGA TourLadies European Tour

Er moeten nog twee toernooien worden gespeeld in 2018. Maar op het Spaans Open en het Kenia Open moeten we nog wel tot eind november, begin december wachten.

Meer informatie via website Ladies European TourPGA Tour LatinoAmérica

Van 31 oktober – 3 november wordt op de Rio Hondo Golfclub, in het noordwesten van Argentinië, het met 175.000 dollar gedoteerde Termas de Rio Hondo Invitational gespeeld.

Meer informatie via website PGA TourAsian Tour

Tot het HSBC Champions – een wedstrijd uit de reeks World Golf Championships – in Shanghai (31 oktober – 3 november) wordt er niet gespeeld.

Kalender 2019

Tour
  • Golfsupport.nl