Deze Week: Golf is Coming Home

Carnoustie klaar voor 147ste Open Championship … Zes Nederlanders in Frankrijk … Anne van Dam speelt in VS

Carnoustie Claret Jug

Majors

Toernooi: 147th Open Championship

Data: 19 – 22 juli 2018

Baan: Carnoustie Golf Links, Carnoustie

Lengte: 6.768 meter

Par: 71

Baanrecord: 63, Tommy Fleetwood (Eng), Dunhill LInks Championship 2017. Ook Robert-Jan Derksen liet ooit een 63 op Carnoustie noteren, maar er mocht toen worden geplaatst.

Prijzengeld: $ 10.500.000

Mooie namen: Alle grote helden van de golfwereld zijn aanwezig. Plus een stel niet al te bekende qualifiers. Maar ook dat hoort bij The Open.

Nederlanders: Geen. Ook zonder blessure had Luiten niet mee kunnen doen.

Winnaar in 2017: Jordan Spieth (VS)

Laatste winnaars: 2017 – Jordan Spieth (VS), 2016 – Henrik Stenson (Zwe), 2015 – Zach Johnson (VS), 2014 – Rory McIlroy (N-I), 2013 – Phil Mickelson (VS)

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 7.30-21.30 uur. Zaterdag van 11.00-21.00 uur en zondag van 10.00-20.00 uur. In totaal 48 uur live golf vanaf Carnoustie.

Radio: In de auto naar The Open luisteren? Zoek de middengolf (MW) op en stem af op frequentie 693 of 909. Een ander live audio-verslag is te volgen via de website van The Open. Vergeet overigens niet de app van The Open in een van de stores te downloaden.

Bijzonderheden: De Engelsen dachten oprecht dat ze wereldkampioen voetbal gingen worden: Football is Coming Home, was de slogan. Die arrogantie is flink afgestraft.

Maar zeker is wel: Golf is Coming Home. Carnoustie is deze week het centrum van de golfwereld en we verheugen ons op een geweldig kampioenschap op een baan die zomers is: op veel plaatsen geel, gortdroog en keihard.

Nog even over de Engelsen. Zij domineren in Europa (zeven spelers in de top-50 van de wereldranglijst), maar weet je nog wie hun laatste Open-winnaar was?

Nick Faldo – in 1992.

Carnoustie is voor de achtste keer gastheer van het oudste golfkampioenschap van de wereld. Voor het laatst werd het Open er in 2007 gespeeld, toen Padraig Harrington een play-off nodig had om Sergio Garcia terug te wijzen. Harrington won ook in 2008 (op Royal Birkdale) en hij is de laatste speler die zijn titel met succes verdedigde.

Nog opwindender was de editie 1999, waarin Jean van de Velde met een voorsprong van drie slagen aan de laatste hole begon. Hij beleefde tal van avonturen in en bij de Barry Burn voor hij een triple liet noteren.

De uren eerder gestarte Paul Lawrie maakte op de slotdag tien slagen goed en hij won in de verlenging,

Er is een reële kans dat Jordan Spieth in de voetsporen van de Ier treedt. Hij won vorig jaar op Royal Birkdale en al is zijn vorm niet geweldig, Spieth is toch een van de favorieten.

De Europese zomer heeft er zoals gezegd voor gezorgd dat Carnoustie niet groen is, maar geel. Foto’s van de eerste oefenronden gaven dat beeld al. Dus zou het 147ste Open wel eens kunnen lijken op het Schots Open van afgelopen week (met een 60 als slotakkoord van Brandon Stone) en op The Open van 2006 op Royal Liverpool, waar Tiger Woods de driver nauwelijks nodig (een keer...) had op weg naar zijn derde Claret Jug.

Daarom is de kans groot dat ook dit een 'ander' Open gaat worden, al zeggen de spelers dat Royal Liverpool '06 nog extremer was.

Als de baan meer rol heeft, dan is dat in het voordeel van spelers die de bal ver en recht slaan. Dit zou wel eens het kampioenschap van Dustin Johnson kunnen worden. Geen wonder dat de Britse bookmakers in hem het meeste vertrouwen stellen.

Tijdens een van de oefenronden had DJ op de par-5 veertiende (469 meter) ijzer-3 / wedge nodig om de green te raken. Op de par-4 achttiende slaagde hij er in om zijn drive in de Barry Burn te slaan - bijna vierhonderd meter verder.

Woods onderstreepte de verwachting dat de baan anders speelt dan normaal. 'De fairways zijn nu sneller dan de greens', zei hij maandag na een oefensessie.

Tommy Fleetwood: 'Je hebt een geheel andere tacktiek nodig als de bal zo hier en daar bijna honderd meter rolt.'

Play-off: Bij een gelijke stand na 72 holes wordt een mini-strokeplayronde van vier holes gespeeld: 1, 16, 17 en 18. Dat was in 1999 en 2017 ook het geval op Carnoustie.

En dan nog dit (I): In The Open plaatsen de beste zeventig spelers plus ties zich voor het weekeinde. Er is geen 10-shot rule.

En dan nog dit (II): Afzeggers? Bernd Wiesberger (pols), Paul Lawrie (voet- en rugblessure hinderen de man die hier in 1999 won) en John Daly (knie).

En dan nog dit (III): Op Carnoustie komt water meer in het spel dan op de andere Open-courses: hole 3, 4, 5, 6, 7, 10, 12, 17 en 18. En met de harde, droge baan zouden de hazards nog wel eens vaker dan anders een rol kunnen spelen. En dan hebben we het nog niet eens over de bunkers en out of bounds gehad.

En dan nog dit (IV): Sandy Lyle speelt deze week zijn 43ste (!) Open. De Schot won in 1985 op Royal St George’s. Van de 156 deelnemers is Bernhard Langer de man die de meeste cuts haalde: 23 in dertig kampioenschappen.

Tot slot: Het eerste Open Championship werd gespeeld op 17 oktober 1860. Op Prestwick won Willie Park Sr met twee slagen voorsprong op Tom Morris Sr. Er deden acht professionals mee.

Startlijst dag 1 en 2

Vanaf donderdag 7.30 uur Live Scoring via website The Open



 

US Tour

Toernooi: Barbasol Championship

Data: 19 – 22 juli 2018

Baan: Keene Trace Golf Club, Nicholasville, Kentucky (VS)

Lengte: 6.701 meter

Par: 72

Prijzengeld: $ 3.500.000

Mooie namen: Brittany Lincicome, Billy Horschel, Matt Every, Harris English en Davis Love

Winnaar in 2017: Grayson Murray (VS)

Laatste winnaars: 2017 – Grayson Murray (VS), 2016 – Aaron Baddeley (Aus), 2015 – Scott Piercy (VS)

Televisie: Niets

Bijzonderheden: In de schaduw van The Open een klein toernooi in Kentucky, waaraan Brittany Lincicome meedeed, de nummer 34 van de wereldranglijst. Ze won acht keer op de LPGA Tour, maar Nederlandse golffans zullen haar nog herinneren van de Solheim Cup 2011 in Ierland. Lincicome werd in de singles met 2 holes geklopt door Christel Boeljon.

Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website US Tour

 

Ladies European Tour

Het eerstvolgende toernooi is het Aberdeen Standard Investments Schots Open dat van 26 – 29 juli op Gullane wordt gespeeld – de baan waar de Zuid-Afrikaan Brandon Stone afgelopen zondag zo enorm huishield.

Volledige kalender seizoen 2018

 

Challenge Tour

Toernooi: Le Vaudreuil Golf Challenge

Data: 19 – 22 juli 2018

Baan: Golf PGA France du Vaudreuil, Le Vaudreuil (Fra)

Par: 71

Lengte: 6.185 meter

Prijzengeld: € 210.000

Nederlanders: Daan Huizing, Maarten Lafeber, Reinier Saxton, Lars van Meijel, Jurrian van der Vaart en Darius van Driel

Winnaar in 2017: Aaron Rai (Eng)

Laatste winnaars: 2017 – Aaron Rai (Eng), 2016 – Alexander Björk (Zwe), 2015 – Ryan Fox (N-Z), 2014 – Andrew Johnston (Eng), 2013 – Brinson Paolini (VS)

Bijzonderheden: Als je het lijstje met de afgelopen winnaars bekijkt, dan zijn dat met uitzondering van Paolini allemaal mannen die het goed doen op de Europese Tour.

Het toernooi wordt gespeeld op een charmante maar uitstekende parkbaan die tussen Parijs en Rouen ligt.

Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

 

Symetra Tour

De Danielle Downey Credit Union Classic wordt van 19 - 22 juli in Rochester in de staat New York gespeeld. Zien we Anne van Dam weer eens in actie komen.

Meer informatie en scoring via de website van Symetra Tour

 

Pro Golf Tour

Deze week een uitstapje naar Oostenrijk. Van 19 – 21 juli wordt in het Oostenrijkse Zell am See het Kaprun Open gespeeld.

Meer informatie en scoring via website Pro Golf Tour

 

Alps Tour

Op de Léon Golfclub, inderdaad bij het Noord-Spaanse Léon (tussen Valladolid en Gijon) wordt van 18 – 20 juli de Alps de Las Castillas gespeeld

Meer informatie en Scoring via website Alps Tour

Tour
  • Getty Images