Deze Week: promotiekansen voor vier Nederlanders

Spanning neemt toe: beslissend slot van de Challenge Tour op Mallorca … Joost Luiten begint in Turkije aan de Final Series … Vijf Nederlanders in tweede fase kwalificatie Europese Tour 2020

Lars van Meijel

Europese Tour

Kampioenschap: Turkish Airlines Open

Data: 7 – 10 november 2019

Baan: The Montgomerie Maxx Royal, Antalya (Tur)

Lengte: 6.523 meter

Par: 72

Prijzengeld: $ 7.000.000

Punten voor jaarranglijst Europese Tour: 9.000

Mooie namen: Justin Rose, Bernd Wiesberger, Shane Lowry, Matt Wallace, Patrick Reed, Francesco Molinari en Danny Willett

Nederlanders: Joost Luiten

Laatste 5 toernooien Luiten: 31-40-25-11-34

Luiten en het Turkish Airlines Open: 18-25-60-16-23. De eerste drie Opens die Luiten speelde, was op The Montgomerie Maxx Royal. Daarna verhuisde het toernooi naar Regnum Carya.

Winnaar in 2018: Justin Rose (Eng)

Laatste vijf winnaars: 2018 – Justin Rose (Eng), 2017 – Justin Rose (Eng), 2016 – Thorbjørn Olesen (Den), 2015 – Victor Dubuisson (Fra), 2014 – Brooks Koepka (VS)

Televisie: Ziggo Sport Golf zendt alle dagen live uit. Donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00-15.00 uur. Zondag van 9.30-14.30 uur.

Bijzonderheden: De beste zeventig beschikbare spelers van de Order of Merit mogen in Turkije mogen aan de start verschijnen in deel 1 van het trio toernooien van de Final Series. Dat betekent in de praktijk dat de nummer 85, Sam Horsfield, ook mee kan doen. Dat was althans de situatie op dinsdagmiddag. 

Daarnaast zijn er nog vier wildcards en een thuisspeler die is aangewezen door de Turkse Golf Federatie. Er is geen cut.

Aan het volgende toernooi, de Nedbank Challenge in Zuid-Afrika, mogen de beste zestig van de jaarranglijst meedoen. Het Tour Championship in Dubai open staat voor beste vijftig van de ranking.

Joost Luiten staat na het HSBC Champions 28ste, twee plaatsen lager dan vorige week. Zijn deelname aan de laatste twee wedstrijden komt niet in gevaar.

Het Turkish Airlines Open keert terug naar The Montgomerie Maxx Royal, waar de winnende scores -24 (2013), -17 (2014) en -22 (2015) waren. Niet het soort banen waar Nederlanders goed uit de voeten kunnen. Victor Dubuisson won in 2013 en in 2015, maar de ranking van de Fransman is te laag om aan de start te kunnen verschijnen.

Justin Rose won in 2017 en in 2018. Dat was echter op de baan van Regnum Carya.

En dan nog dit: Op The Montgomerie Maxx Royal is er sinds 28 oktober niet meer door de toeristen gespeeld. Dat geeft de greenkeepers de kans om bijvoorbeeld de talloze divots op te vullen.

De fairways zijn versmald om het de topspelers nog een beetje lastig te maken. De semirough wordt op 32 millimeter gehouden en de intermediate rough heeft een hoogte van 64 millimeter. Het gras rond de green is met 83 millimeter een stukje hoger. De greens zelf zijn vrij hard en de snelheid zal – afhankelijk van de wind – rond de 11,6 op de stimpmeter bedragen.

Starttijden dag 1

Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese TourPGA Tour

Het seizoen 2019/2020 wordt van 14 – 17 november vervolgd met de Mayakoba Classic. Er zit volgende week in het Mexicaan Playa del Carmen niet minder dan 7,2 miljoen dollar in de prijzenpot.

Meer informatie via de website van de PGA TourLPGA Tour

We hadden onlangs het door Tiger Woods gewonnen Zozo Championship van de PGA Tour en van 8 – 10 november staat voor de dames de Toto Japan Classic op het programma. Op de par-72 baan van Seta Golfclub bij de plaats Sjoga mag in dit 54 holes toernooi 1,5 miljoen dollar worden verdeeld.

Meer informatie en vanaf vrijdag 4.00 uur Live Scoring via website LPGA TourChallenge Tour

Kampioenschap: Challenge Tour Grand Final

Data: 7 – 10 november 2019

Baan: Club de Golf Alcanada, Port d’Alcudia, Mallora (Spa)

Lengte: 6.499 meter

Par: 71

Prijzengeld: € 420.000

Nederlanders: Darius van Driel, Lars van Meijel, Wil Besseling en Daan Huizing

Nummer een van de ranking in 2018: Joachim B. Hansen (Den)

Laatste vijf nummers een van de ranking: 2018 – Joachim B. Hansen (Den), 2017 – Tapio Pulkkanen (Fin), 2016 – Jordan Smith (Eng), 2015 – Ricardo Gouveia (Por), 2014 – Andrew Johnston (Eng)

Bijzonderheden: De beste 45 van de jaarranking verzamelen zich op Mallorca voor het beslissende toernooi.

Welke spelers staan er zondagmiddag rond half vijf in de top-15 van de ranking en promoveren naar de Europese Tour 2020, die eind november al start in Hong Kong en in Zuid-Afrika?

Zitten daar Nederlanders bij? Er doen er vier mee en ze hebben allen een kans om in 2020 een collega van Joost Luiten te worden.

Darius van Driel – 14de met 78.861 euro

Hij heeft alles in eigen hand, maar een plaats buiten de top-20 van dit toernooi zou wel eens fataal kunnen zijn. Van Driel miste in zijn laatste vijf toernooien twee cuts en er was alleen in Ierland een top-10 plaats.Lars van Meijel – 16de met 72.465 euro

Dé Nederlandse verrassing van het jaar (foto boven), die met behulp van een aantal invitaties steeds beter ging presteren; met een klinkende zege in Zuid-Frankrijk als hoogtepunt. 49-1-36-mc-22 in zijn laatste vijf toernooien. Van Meijel moet minimaal als 21ste eindigen om de huidige nummer vijftien op de ranking te passeren, maar een plek bij de beste vijftien of zelfs de top-10 lijkt nodig voor promotie.

Wil Besseling – 18de met 65.933 euro

Moet minimaal als elfde eindigen om iets van een kans te hebben. Een plek bij de beste drie moet zijn doel zijn. Deed goede zaken in het eerste Chinese toernooi (derde), maar stelde een week later met een 46ste plaats teleur. Als Besseling het niet redt en hij dus door moet naar de Qualifying School – zie onder – dan zijn de op zich goede deelnames in het KLM Open en het Alfred Dunhill Links Championship in sportief opzicht wel duur geweest.Daan Huizing – 21ste met 64.260 euro

Twee gemiste cuts in de laatste vijf toernooien met wel een mooie vijfde plaats in het Iers Challenge Open. Huizing moet minimaal als negende eindigen in de Grand Final.

En dan nog dit: De kansen van de Nederlanders zijn berekend aan de hand van het prijzengeld van de man de nu vijftiende staat, Oliver Farr uit Wales. Maar wat is er nodig om de huidige nummer tien, de Engelsman Matthew Jordan, virtueel te achterhalen? Dat lijkt toch een realistisch scenario. Darius van Driel moet dan vierde worden, Van Meijel derde, Besseling en Huizing tweede.

Vanaf donderdag 10.00 uur Live Scoring via website Europese TourQualifying School – Fase 2

Op vier banen in Spanje - Alenda Golf, Club de Golf Bonmont, Desert Springs GC en Las Colinas G&CC - proberen van 7 tot en met 10 november ongeveer 330 spelers uit alle windstreken zich in 72-holes wedstrijden te plaatsen voor de finale van de Qualifying School.

De eindstrijd over 108 holes wordt van 15 tot en met 20 november gespeeld op de twee banen van de Lumine Golfclub – de Lakes en de Hills Course – die in de buurt van Tarragona ligt, ook in Spanje dus. Als Nederlandse deelnemers aan finale van de Challenge Tour op niet slagen, moeten ze meteen door naar het Spaanse vasteland.

Er doen volgende week op Lumine 156 spelers mee. Na vier dagen valt de cut en de beste zeventig plus ties doen mee aan de laatste 36 holes. De eerste 25 plus ties van het eindklassement ontvangen een kaart voor de Europese Tour van 2020. Wie de cut haalt, kan mogelijk een aantal toernooien op het hoogste niveau spelen, maar zal in feite aangewezen op een vol seizoen op de Challenge Tour.

Maar eerst deze week.

Aan Fase 2 van de Qualifying School doen vijf Nederlanders mee: Philip Bootsma (Houtrak) en Mike Toorop (Noordwijk) op Alenda; Max Albertus (The Dutch) en Robbie van West (The Dutch) op Bonmont en Maarten Lafeber (Lake Nona) op Las Colinas.

De bondscoach, die op 11 december 45 wordt, deed in 1997 voor het eerst mee aan de kwalificatiereeks. Toen overleefde Lafeber alle drie de ronden. Hoeveel spelers zich voor de finale op Lumine plaatsen is nog niet bekend. Vorig jaar waren het er 94, ofwel ongeveer 23 of 24 – afhankelijk van het aantal spelers – per baan.

Er is in Fase 2 geen cut.  Wonderen zijn er in de laatste ronde nog mogelijk.

Meer informatie en vanaf donderdag scoring via website Europese TourPGA Tour LatinoAmérica

Rowin Caron reist van Brazilië naar Argentinië. In dat land speelt hij van 7 – 10 november de met 175 duizend dollar gedoteerde Neuquen Argentina Classic.

Meer informatie en scoring via website PGA Tour

Tour
  • Golfsupport.nl