Get a grip

De grip is de enige connectie tussen je lichaam en de club en verdient dus alle aandacht. Maar waar moet je nou precies op letten?

Get a grip

Door normaal gebruik, oliën van je handen, UV-licht en vuil slijten de grips van je clubs. Daarnaast verliezen ze na verloop van tijd dat lekker 'plakkerige' gevoel. En in een versleten of gladde grip moet je harder knijpen, wat je lengte en accuratesse kost. Weet dus wanneer je grips aan vervanging toe zijn en wat je dan moet kiezen.

Het is toch gewoon een stuk rubber?

Nee. Er zit veel technologie in een grip en ze worden continu doorontwikkeld. Denk aan de MCC Plus4 grip van marktleider Golf Pride, die aan de onderkant dikker is, zodat je minder hoeft te knijpen. Deze werd ontwikkeld omdat meer dan negentig procent van de tourspelers een aantal lagen tape onder de onderste hand liet aanbrengen om de spanning te verminderen. Minder spanning betekent namelijk meer power. Ook gebruikt een derde van de tourprofessionals 'reminder' grips om de handen altijd op dezelfde plaats te hebben, wat resulteerde in de Align Technology, met een verhoogde 'ribbel' aan de onderkant van de grip.

Hoe belangrijk is de grootte?

De juiste afmetingen kiezen, heeft een positief effect op je spel. Een te grote grip kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om het clubblad bij impact te sluiten, terwijl bij een te klein exemplaar juist het gevaar bestaat dat je handen te actief worden en de club te vroeg releasen. In de regel moeten de vingers van je linkerhand (voor rechtshandige spelers) net de muis van je linkerduim raken. Grips worden geproduceerd met talloze verschillende diameters voor allerlei maten handen. Een groot percentage van de clubgolfers speelt met de verkeerde maat, dus check dit bij je golfpro.

Moet ik gefit worden?

Een golfclub bestaat uit drie componenten: clubhoofd, shaft en grip. Geen van alle werken ze goed zonder de hulp van de andere twee. Je kunt de goede lie-angle en de perfecte shaftflex hebben, maar als je er een verkeerde grip op zet, heb je daar weinig aan. Onder een sportauto van een ton zet je ook geen banden van vijftig euro – voordat je het weet glijd je ermee de greppel in. Wees verstandig en controleer je uitrusting regelmatig, of laat dit door een lokale pro doen.

Moet ik mijn grips wassen?

Niet na elke ronde, maar als je ze één keer maand een sopje geeft om het vuil en vet van je handen te verwijderen, blijven ze langer goed. Wees wel voorzichtig met de hoeveelheid zeep. Te veel chemicaliën kunnen de samenstelling van de grips afbreken. Heet water en een afwasborstel werken prima. Dep ze droog in plaats van wrijven, dan blijft de plakkerige textuur beter in stand.

Waar moet ik mijn clubs bewaren?

Niet in de kofferbak van je auto. Vooral 's winters kan de kou de grips harder maken en laten glimmen. De beste opbergplek is in huis op kamertemperatuur of – als je dit er thuis niet doorheen krijgt – op een droge plek in de schuur of garage.

Hoe vaak moet ik ze vernieuwen?

Golf Pride raadt aan om grips aan het begin van elk seizoen te vervangen, zeker als je minimaal een keer per week speelt. Door zweet, vuil en het weer worden ze harder en gladder, waardoor je automatisch harder gaat knijpen, wat de kans op een slechte bal vergroot.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Functies - Is jouw spel gebaat bij speciale functies als een 'ribbel' (voor een consistente grip) of dikkere onderkant (voor een lichte grip)? Ook bij puttergrips zijn er talloze features om gevoel en consistentie te optimaliseren.

Afmetingen - Alle producenten hebben verschillende diameters beschikbaar, van junior tot jumbo. Pak de grip vast en kijk of je pink en ringvinger natuurlijk om de grip zitten. Vraag om een fitting voordat je een model kiest.

Gevoel - Het materiaal en de constructie beïnvloeden de hoeveelheid vibraties die je voelt na impact. Zachte grips absorberen meer, terwijl stevige grips meer feedback geven over het balcontact.

Textuur - De textuur wordt bepaald door het materiaal en het oppervlak. Plakkerige grips hebben een gladder oppervlak en zijn meestal gemaakt van zachter materiaal. Grips met meer textuur geven meer tractie en en voeren vocht beter af.

Vochthuishouding - Hou rekening met de omstandigheden waarin je meestal speelt en of je handen veel zweten. Een grip met een goede vochthuishouding kan vertrouwen geven en de consistentie bevorderen.